Arıkan, pazardaki trendlerden bahsederek, Mayıs ayından itibaren talepte bir canlanma görmeye başladıklarını belirtti. Arıkan, "Ertelenen talepler geri dönüyor. Bunu ağır ticari araçta da görüyoruz. İç pazarda talep yüksek. Fakat, büyüme rakamlarına 2019'a göre bakmak çok doğru değil. Ağır ticari araç pazarı hala 2015 yılının çok gerisinde. Biz 2015 yılını baz alıyoruz. O yıla göre satışlarda yüzde 70 gerideyiz. Hafif ticari de ise 2017 yılını baz alıyoruz. Burada da 2017'ye göre yüzde 40 düşüş var. Rakamların, işlerin toparlanmaya başladığını göstermesi olumlu bir gelişme" dedi.
İhracat tarafında rakamların hala istenen düzeyde olmadığını anlatan Arıkan, "Yavaş yavaş toparlanma ile başladığımız yıla, koronavirüs salgını yüzünden kayıplar ile devam ediyoruz. Üretimimizin yüzde 50'si normal şartlarda ihracata giderdi. Şimdi ise yüzde 35'lere geriledik. Pandemi döneminde yüzde 40 ihracat kaybı yaşadık. 40 farklı pazara ürünlerimizi ihraç ediyoruz. Avrupa haricinde, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya'ya ihracat yapıyoruz. Pandemi döneminde tüm bölgeler etkilendi. Eylül'de ihracat tarafında toparlanma görüyoruz. Bu üretime de yansıyacak. Fakat yıl sonunda yine de 2019 yılı seviyesini yakalayamayız" ifadesini kullandı.
ELEKTRİKLİ OTOBÜS VE KAMYON YOLDA
Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, elektrikli ve doğalgaz ile çalışan araçlar üzerinde çalışmaları hakkında da bilgiler paylaştı.
Önümüzdeki yıl elektrikli bir otobüsü satışa sunacaklarının altını çizen Arıkan, "Doğalgaz ile çalışan otobüsümüzü ise daha önce satışa sunacağız. Bunun haricinde, mobilite teknolojileri üzerinde de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Mobil telefonlar ile otobüsleri entegre edeceğiz. Ayrıca, otonom, yani sürücüsüz teknolojiler üzerine de eğildik. Yerli firmalar ile iş ortaklıkları yaptık. Bu iş ortaklıklarının yüzde 70'ini yerli girişimler ile yaptık. Elektrikli otobüsün bataryasını yurt dışından alıyoruz. Motorlar şuan için ithal. Fakat, yönetim sistemlerini burada yaratacağız" dedi.
Otobüsleri elektrikliye döndürmenin çok sorun olmadığını kaydeden Arıkan, "Bir otobüsü geceden şarj edince gündüz yeterli menzil sağlanabiliyor. Fakat, kamyonda gidilen mesafeler daha fazla olduğundan, menzil artırmak için daha büyük batarya kullanmak gerekli. Bu ise aracın taşıma kapasitesini düşürüyor. Çalışmalarımızı bu konuda optimum dengeyi bulmaya yoğunlaştırdık. Kamyondaki elektriklenme otobüsten daha geç olacak. 2-3 yıl içinde, elektrikli kamyon da tanıtmayı hedefliyoruz" bilgisini verdi.