Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) tarafından bu yıl "Otomotiv Perakendeciliğinde Dijital Dünya" temasıyla 9'uncusu düzenlenen Otomotiv Kongresi kapsamında "Dijitalleşen Dünyada Otomotivin Geleceği" başlıklı panel gerçekleştirildi. Panelde önemsediğim marka yöneticileri önemli konuşmalar yaptılar. İlk olarak Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök: "Dijitalleşme, müşteriyi bire bir dijital platformda takip edebilmek, o müşterinin etrafındaki bütün dijital dünyaya dokunabilmek ve çözümler sunabilmektir. Bunu yapabildiğimiz zaman yarınımızı güvence altına alırız" derken dijitalleşme ile birlikte otomotiv sektörünün de dönüştüğünü belirterek, otomotivdeki ana trendlerin değiştiğini söyledi. Dijitalleşmenin aynı zamanda müşteriyi mobil platformlarda yakalamayı gerektirdiğine dikkati çeken Özkök, potansiyel müşterilerinin bilgisini mobil platformlardan sağladıklarını anlattı. Etkili ve faydalı bir konuşmaydı. Daha sonra "Müşteri, zaten bayiye gelmeden önce birçok bilgi ediniyor" diyen Peugeot Türkiye Genel Müdürü Anaç da sektörde verimlilik problemi olduğunun altını çizdi. Anaç, dijitalleşmenin satış ve pazarlamaya olan etkisinden dolayı, otomotiv sektöründe çalışanları yakından ilgilendirdiğini belirterek, firmaların dijital imkanlarla müşterilerini daha iyi tanıması ve müşteriye daha uygun ürünü vermeye odaklanması gerektiğini vurguladı. Son olarak Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Yücetürk ise otomotivde dijitalleşmenin birçok dalı olduğunu ancak dijitalleşmenin temelinde teknolojinin getirmiş olduğu imkanlarla muazzam bir veri toplama ve bu veriyi analiz edip yeni ürünler ve hizmetler ortaya çıkarmak olduğunu ifade etti. Yapılan analizlerin otomotiv firmasının faaliyetlerini şekillendirdiği anlatan Yücetürk, şunları kaydetti: "Her zaman var olacak olan müşterinin ne istediğini, ne isteyebileceğini önden öngörmek ya da problemlerinin ne olacağını önden kestirip ona göre çözümler üretebilmek gerekiyor. Dijitalleşmenin, hayal ettiğiniz müddetçe sonu yok." Konuşmalar ve altı çizilen notlar gerçekten çok faydalıydı.
Otomotiv ve dijitalleşme konusu gündeme geldiğinde benim aklıma ilk olarak Mazda Türkiye Genel Müdürü Nurkan Yurdakul’un aylar önceki bir sohbetimizdeki şu ifadesi gelir; “Kimsenin ne anlama geldiğini tam olarak açıklayamadığı bir ifadedir dijitalleşme.” Bu tanıma çok ama çok katılıyorum. Hemen hemen her ortamda markaların pazarlama müdürleriyle biraraya geldiğimizde “biz dijitale yatırım yapıyoruz” cümlesini duyarım. O dijitalleşmenin ne olduğuna dair derinine indiğimizde ise çoğunun sadece Google’a reklam verdiğini parayı oraya yatırdığına tanık olurum. Yani dijitalleşmeden anladıkları bu çoğunun…
Yeni Opel Türkiye!
Geçen hafta Opel’in Combo modelinin lansmanı için İzmir’deydik. Daha önce Volkswagen Binek’ten tanıdığımız Çağrı Öztaş bu kez Opel Türkiye Genel Müdürü olarak karşımıza çıktı. İzmir’den İstanbul’a taşınmaya hazırlanan Opel Türkiye’de üst düzey tüm yönetim neredeyse tamamen değişti. Şimdi daha “genç” ve daha “yeni” bir ekip var. Ben kurumlarda “kurumsal hafıza”ya inanır ve onu önemserim. Şimdi lansmanda adeta tepeden tırnağa yenilenen çalışanlarıyla yeni Opel Türkiye çıktı karşıma. Bu da bir tercih tabi. Belki de yeni nesil çalışma disiplini bunu gerektiriyor. Sonuçta ne olursa olsun; yıl sonu rakamlar konuşacak. Yeni ekibin başarısı, bir önceki ekibin rakamlarıyla değerlendirilecek. Öztaş’ın mütevazi ve sakin hali yeni Opel Türkiye’ye olumlu yansıyacak gibi. Yaşayıp göreceğiz…
Dijitalleşmenin neresindeyiz?
Yeni Birlik Gazetesi otomotiv editörü Ahmet Çelik'in köşe yazısı.
25 Mart 2019, Pazartesi - 06:36