Türkiye'de Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği verilerine göre, 2024'te, "tam elektrikli" otomobil satış adedi yüzde 51,7 artışla 99 bin 489 oldu. Tam elektrikli otomobillerin toplam satışlar içindeki payı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6,8'den yüzde 10,1'e, hibrit otomobillerin payı ise yüzde 11,1'den 18,8'e yükseldi.
"Tam elektrikli", "uzatılmış menzil elektrikli" ve "hibrit" araçlar ele alındığında, toplam pazarın yüzde 29,5'inin içinde elektrikli motor da bulunan araçlardan oluştuğu görüldü.
- "Türkiye'de elektrikli araç pazarı Avrupa'ya paralel olarak yüzde 15 seviyesinde gerçekleşecek"
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, elektrikli araç satışlarındaki artış ve pazar paylarının yükselmesinin küresel otomotiv sektöründeki dönüşümün hızını net şekilde ortaya koyduğunu söyledi.
Ergun, "2016'dan 2024'e kadar elektrikli araç pazarı 20 kat büyüyerek 17,1 milyonluk satış adedine ulaştı. Bu satışların 11 milyonu Çin'de gerçekleşti. BYD'nin öncülük ettiği elektrifikasyon dönüşümüne otomotiv sektöründeki markalar her geçen gün yeni elektrikli modellerini pazara sunarak katılıyor. Kullanıcılara daha fazla seçenek sunulması, şarj altyapısının genişlemesi ve teknolojinin sürekli gelişimi bu büyümeyi destekleyen önemli faktörlerdir. Uluslararası Enerji Ajansının 2028'e kadar dünya genelinde elektrikli araç sayısının 250 milyona ulaşacağı tahmini, bu büyümenin sürdürülebilirliğini destekler nitelikte." diye konuştu.
Türkiye elektrikli otomotiv pazarının, altyapı yatırımları, teknolojik gelişmeler ve artan çevresel farkındalık sayesinde küresel dönüşümün önemli bir parçası olma yolunda ilerlediğine dikkati çeken Ergun, 2023 öncesi toplam satışların sadece yüzde birini oluşturan elektrikli araç pazarının 2024 sonunda yaklaşık 100 bin adetlik satışla pazardan yüzde 10 pay aldığını anımsattı. Ergun Aralık ayında 6.500 adetten fazla sattık. 2025'te 50 bin adete ulaşırız" açıklamasında bulundu.
Ergun, "Bu dönüşümde Türk tüketicisinin elektrikli araçlar ve yeni teknolojilere çok hızlı adaptasyonu ve yeniliklere duyduğu ilgi önemli bir etken oldu. Sektördeki diğer oyuncuların da katkısıyla 2025'te Türkiye'de elektrikli araçların pazar payının Avrupa'ya paralel olarak yüzde 15 seviyesine ulaşacağını öngörüyoruz. Sadece elektrikli araçlar değil, şarj edilebilir hibrit araçlara olan ilginin de son yıllarda hızla artması dikkati çekiyor. 2023'te Türkiye'de yaklaşık 2 bin 500 adet şarj edilebilir hibrit araç satılırken, 2024'te bu rakam BYD SEAL U DM-i modelimizin katkısıyla 9 bin 921 adede ulaştı. 2025'te farklı markaların da modellerini pazara sunması ile şarj edilebilir hibrit araçlar pazarda önemli bir yer edinecek." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusunun etkisiyle elektrikli araçlara talebin hızla arttığını belirten Ergun, BYD Türkiye olarak uzun vadeli bir perspektifle hareket ettiklerini, çevre dostu ve yenilikçi çözümleriyle Türk tüketicilerinin ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap vermeyi hedeflediklerini kaydetti.
Kaynak AA