RAHAT KIYAFETLER TERCİH EDİN
-Tatil sebebiyle trafik artıyor ve birçok uzun yol tecrübesi olmayan sürücü şehirlerarası yollara çıkıyor. Bunu unutmayın ve her an karşınızdaki veya yanınızdaki sürücünün hata yapabileceğini düşünerek aracınızı kullanın.

-Ağır, yağlı yiyeceklerden uzak durun. Çünkü bu tür yiyecekler uykunuzun gelmesini sağlayabilir. Mola yerlerinde çorba, küçük bir porsiyon beyaz et ve salata tüketin.

-Kalın ve fazla giysilerin yerine hafif ve rahat kıyafetleri tercih edin.

SABAH ERKEN SAATLERDE ÇIKIN
Son bayram tatillerinde yaşanan yoğunluklara  bakıldığında sabah erken saatlerde yada öğleden önce çıkmayı tercih edin. Sürücü mutlaka iyi bir gece uykusu uyumalıdır. Bireysel farklılık göstermekle birlikte, ortalama 7-8 saatlik bir gece uykusu gereklidir. 

UYKU BELİRTİLERİ
Sürücü; 
-Araç kullandığı son birkaç kilometreyi anımsamıyorsa,
-Dalıyor ya da dikkatini toplayamıyorsa,
-Sık sık esniyorsa,
-Gözlerini açık tutmakta zorlanıyorsa,
-Önündeki araca çok yaklaşıyor ya da trafik işaretlerini kaçırıyorsa,
-Başını tutmakta zorlanıyorsa,
-Aracı duruş ve kalkışlarla sarsarak kullanıyorsa uyuma tehlikesinin olduğunu bilmelisiniz.

TERLİK VE BENZERİ ŞEYLER KULLANMAYIN
-Pedalları rahatça hissedebileceğiniz, hassasiyeti yüksek ince tabanlı ayakkabıları tercih edin. Ama terlik ve benzeri şeyler kullanmayın. Ani ve sert frenler terlikle yapılamıyor.

-Sürekli klima açık şekilde gitmeyin. 30-40 dakikada bir camı açarak araç içini havalandırmayı ihmal etmeyin, konsantre sorunu çekmemek için oksijen miktarını camı açarak artırabileceğinizi unutmayın.

-Araçta klimanın doğrudan yüz ve göğüs bölgesine değil cama doğru gelmesine dikkat edin.

-Sıcaklardan fazla etkilenmemek için bol su tüketin. Özellikle kalp, tansiyon ve şeker hastaları; sıcak havalarda çok uzun süre araç kullanmayın.

2 SAATTE BİR 15 DAKİKA DİNLENİN
-Yola çıkmadan bir gün önce dahi alkol tüketilmemeli, erken uyunmalıdır.

-Yolculuk sırasında uyku getirebilecek ilaçlardan da uzak durulmalıdır.

-Mola yerlerini yola çıkmadan belirlemeli, 150 kilometre mesafede ya da 2 saatte bir 15 dakika mola vermelisiniz.

Alternatif rotaları tercih edin

Özel aracı ile seyahat edecek kişilerin de mobil cihazlarına Sağlık Bakanlığı’nın Hayat Eve Sığar uygulamasını indirmeleri gerekiyor. Bu uygulamadan sonra seyahat için yola çıkıldığında yolculuktaki güzergahların risk durumunun kontrol edilmesi, yüksek risk taşıyan bölgeler yerine alternatif rotaların tercih edilmesi öneriliyor.

Tamir takım seti bulundurun

Yolculuğa çıkmadan önce aracın bakımının yaptırılmasına rağmen öngörülemeyen sorunlar ile karşılaşmak mümkündür. Bu gibi durumları kolayca çözmek için araçta bir tamir takım seti bulundurulmalıdır. Unutulmamalıdır ki, alınacak ufak tedbirler olası bir durumda araçtakileri koruyabilir ve hayat kurtarabilir.

Yeni normal dönemle ilgili önlemlere uyun

Koronavirüs ile mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı’nın kamuoyu ile paylaştığı kurallar bulunuyor. Seyahat edecek olan kişilerin bu kurallar bütününe harfiyen uymaları önem taşıyor. Ayrıca uçak ve otobüs ile ulaşımı tercih eden kişilerin; uçak ve araç içinde mümkün olduğunca temastan kaçınmaları, sosyal mesafeye dikkat etmeleri, yanlarında birkaç tanesi yedek olmak üzere maske ve koruyucu ekipman bulundurmaları gerekiyor.