Volkswagen AG, bugün yaptığı basın açıklamasında sevilen modelin Avrupa pazarında satışa sunulmayacağını açıkladı. Amerika ve Meksika pazarında satılacak yedinci jenerasyon Volkswagen Jetta, Çin’de ise Sagitar adıyla alıcı bulacak. Yapılan basın açıklamasında kesin olarak belirtilmese de, aracın Avrupa pazarından çekilmesinin üç başlıca nedeni bulunuyor.

Volkswagen Jetta, 3.2 milyon adet satış rakamıyla Amerika kıtasında en fazla satılanAlman otomobili. Araç üretimi yapılan Meksika pazarında da yoğun şekilde rağbet görüyor. Ancak işler Avrupa pazarına geldiğinde satış rakamları beklemekten uzak kalıyor. Volkswagen, Jetta’yı satıştan çekip Avrupa’da yoluna crossover ağırlıklı bir model gamıyla çıkmak istemiş olabilir.

İkinci sebep ise yeni Jetta’nın iyice büyüyen boyutları. 1.8 metre genişlik, 1.46 metre yükseklik ve 2.69 metre aks genişliğine sahip model, abisi Passat’tan sadece 33 mm daha kısa. Her ne kadar farklı kalitede olsalar da neredeyse D segmentine geçiş yapacak olan Jetta’nın Avrupa pazarında yer alması bir tehdit olarak görülmüş olabilir.

Son sebep ise grubun model dağılımıyla ilgili. VAG’da Jetta’nın rakibi olarak Skoda OctaviaSeat Toledo ve Audi A3 Sedan gibi modeller bulunuyor. Özellikle Skoda ve Audi’nin Avrupa’daki başarılı satışlarını göz önünde bulundurduğumuzda, markalar arası rekabet oluşturmamak için yapılmış bir adım olarak görülebilir. Sonuç olarak yeni Jetta’yı maalesef Avrupa pazarında göremeyeceğiz. Yılın ilk çeyreğinde Meksika yollarında olacak otomobil, ikinci çeyrekten itibaren ise ABD pazarında alıcı bulacak.