Toyota Motor China Investment (TMCI), GAC Toyota Motor Co. (GTMC) ve Pony.ai, yaptıkları ortak açıklamada, Seviye 4 özellikli otonom taksilerin seri üretimi ve bu robotaksilerin büyük ölçekte konuşlandırılması amacıyla bir ortak girişim kuracaklarını duyurdu.
Girişim Pony.ai, ülkede taksi lisansı alan ilk otonom sürüş şirketi olduktan sonra, Çin'de kamuya açık yollarda sürücüsüz araçlara izin veren dört Kademe 1 şehirde (Guangzhou, Pekin, Şangay ve Shenzhen) test veya halka açık robot taksi operasyonları için yaklaşık 200 Toyota ve Lexus markalı sürücüsüz taksi işletiyor.
Yeni ortak girişimi oluşturacak üç kuruluş toplam 139,2 milyon $ (1 milyar RMB) yatırım yapacak ve GTMC, Pony.ai'ye otomobil üreticisinin Seviye 4 otonom sürüş geliştirmeye uygun araç yedekleme sistemleriyle donatılmış Toyota markalı elektrikli araçlar sağlayacak. Sürücüsüz Toyota taksileri Pony.ai'nin PonyPilot+ olarak bilinen en yeni robot taksi platformunda çalışacak.
Kendi kendine sürüş girişimi Nisan ayında, altıncı nesil otonom sürüş yazılımı ve donanımıyla donatılmış Toyota Sienna Autono-MaaS (S-AM) aracını Pekin ve Guangzhou'da test etmek üzere halka açık yollara yerleştirdi.
Pony.ai ve Toyota arasındaki işbirliği, iki şirketin Çin'de otonom araçların geliştirilmesini başlatmak için birlikte çalışacaklarını açıkladıkları ve aynı yılın Eylül ayında otonom sürüş teknolojisiyle donatılmış ilk Lexus RX450h ünitelerinin Çin sokaklarına çıkmasıyla sonuçlanan 2019 yılına kadar uzanıyor.
Geçtiğimiz hafta, pek çok elektrikli araç meraklısı tarafından tamamen elektrikli bir serinin benimsenmesinde geri kaldığı düşünülen Japon otomobil üreticisi, yerel otomobil markalarının artan rekabeti karşısında yılın ilk yarısında pazar payının yüzde 2,8 düştüğü Çin'deki geliştirme çabalarını artıracağını söyledi.
Ayrıca Toyota,hibrit ve hidrojenle çalışan araçlara yatırım yapmaya devam edecek olsa da, 2030 yılına kadar üretilecek 1,7 milyon kadar aracın temelini oluşturacak yepyeni, sadece elektrikli araçkara özel bir mimari tasarlamayı da planlıyor.