Aralarında CEO Elon Musk'ın da bulunduğu toplam 12 Tesla yöneticisi, kendilerine fazla maaş ödendiği iddialarını ortadan kaldırmak için 735 milyon doların üzerinde hisse senedi ve nakit parayı şirkete iade etmeyi kabul etti.
17 Temmuz'da ABD'nin Delaware eyaletindeki bir mahkemeye yapılan başvuruya göre anlaşma, Tesla hisselerini elinde bulunduran bireysel emeklilik fonunun 2020 yılında açtığı bir davayı çözüme kavuşturuyor. Detroit Şehri Polis ve İtfaiye Emeklilik Sistemi, Haziran 2017'den itibaren Tesla yöneticilerine verilen hisse senedi opsiyonlarına itiraz etmiş ve bunları haksız ve aşırı olarak nitelendirmişti.
Reuters ve Bloomberg tarafından görülen Delaware Chancery Mahkemesindeki 14 Temmuz tarihli mahkeme dosyasına göre, CEO Elon Musk, kardeşi Kimbal Musk, Oracle kurucu ortağı Larry Ellison ve medya patronu Rupert Murdoch'un oğlu James Murdoch'un da aralarında bulunduğu yöneticiler, 3,1 milyon Tesla hisse senedi opsiyonunun eşdeğer değerini iade etmeyi kabul etti.
Yöneticiler, 2017'den 2020'ye kadar kendilerine şirketin yönetim kurulu kurallarını fazlasıyla aştığı iddia edilen 11 milyon hisse senedi opsiyonu tahsis etmekle suçlanıyordu. Mahkeme dosyasında, yöneticilerin iyi niyetle ve Tesla hissedarlarının çıkarları doğrultusunda hareket ettikleri belirtilirken, "daha fazla dava açmanın belirsizliğini, riskini, yükünü ve masrafını ortadan kaldırmak için" davayı sonuçlandırmayı kabul ettiler.
Anlaşmanın bir parçası olarak, yöneticiler 2021, 2022 ve 2023 yılları için herhangi bir maddi ödeme almamayı da kabul ettiler. Davanın bir başka sonucu da Tesla yönetim kurulunun ücretlendirme şeklini değiştirme sözü vermiş olması.
Türev davası olarak bilinen bir dava türü olan 735 milyon dolarlık uzlaşma, şirket yararına Tesla'ya ödenecek.
Teslanın davaya karşı yaptığı savunmada, benzeri görülmemiş büyümenin şirketin hisse senedi fiyatını on kat artırdığını ve yöneticilere ve Musk'a verilen hisse senedi opsiyonlarının değerinin hızla arttığını savundu. Elektrikli araç üreticisi, hisse senedi opsiyonlarını yöneticilerin teşviklerinin yatırımcıların hedefleriyle uyumlu olmasını sağlamak için kullandığını söyledi.
Ülkemize de yeni giriş yapmış ve oldukça fazla ön sipariş almış olan Tesla, satış rakamlarına göre en başarılı elektrikli otomobil üreticisi.