Tesla, yatırımcılara yazdığı bir notta "yıl boyunca önemli Covid ve tedarik zinciriyle ilgili zorlukları" suçladı. Analistler, Tesla'nın mevcut otomobil üreticileri ve Çinli BYD , Lynk & Co ve Nio gibi yeni gelenlerle artan rekabetle mücadele ederken zorlu bir 2023 ile karşı karşıya kalmasını bekliyor . Bu, küresel yaşam maliyeti krizine ek olarak, birçok sürücüyü elektrikli bir araca geçişi ertelemeye zorluyor.
Tesla hisseleri tersine dönüyor
Satışlar 2022'de patlamış olabilir, ancak Tesla hisse senedi fiyatı inişli çıkışlı bir yıl yaşadı. Hisseler geçen yıl %65 düştü, durgunluk korkuları, tedarik zinciri sorunları ve Twitter'ın CEO Elon Musk tarafından satın alınması nedeniyle 2010'da listelenmesinden bu yana en kötü performansı, Tesla'ya odaklanmasının seyreldiğine dair korkuları ateşledi. Üretimdeki artış, en ucuz Tesla Model Y'nin ve Birleşik Krallık en çok satanlar listesinde düzenli olarak yer alan ve bazı aylar taçlandıran Model 3'ün güçlü satışlarına borçlu olabilir. Daha eski Model S ve Model X devam ediyor, ancak bu eski arabaların yakında güncellenmesi gerekecek.
Üretim, yeni Avrupa Tesla fabrikası tarafından artırıldı
Tesla, Avrupa yapımı ilk EV'sini Mart 2022'de teslim etti. Model Y, markanın Avrupa'daki ilk ve dünya çapındaki beşinci büyük fabrikası olan yeni Berlin-Brandenburg fabrikasında üretilen ilk modeldi. 2019'un sonunda duyurulan Almanya Gigafactory'nin inşaatı 2020 baharında başladı ve tüm Avrupa pazarlarına hizmet veriyor. 300 hektarla beklediğiniz kadar büyük. Yeni Gigafactory 227.000 metrekarelik bir alanı kaplıyor ve sonunda 12.000 çalışanı istihdam edecek. Tesla, yılda 500.000 Model Y üretebileceğini ve 50 GWh'ye kadar pil üretebileceğini söylüyor. Ocak 2023'te Reuters , Tesla'nın Çin operasyonları başkanının ABD, Avrupa ve Çin'de üretim yapmak üzere terfi ettirildiğini açıkladı. Tom Zhu, Elon Musk'tan sonra en üst düzey ikinci yönetici olacak.