120 yılı aşan tarihiyle en eski otomobil üreticilerinden biri olan Skoda, yeni modellerinde de bu ruhu koruyarak markaya yeni değerler ekliyor. Tarihiyle  otomobil sektörüne damga vuran Skoda, en eski markalardan biri olmasının yanı sıra sahip olduğu muazzam geçmişi, onu dünyanın en zengin geleneklere sahip otomobil üreticilerinden biri yapıyor.

Kalbi Mlada Boleslav’da atan Skoda, hem müzesi hem de dünyanın en modern üretim tesislerinden biri ile birlikte giderek daha güçlü bir global marka haline geliyor. Radikal ve dikkat çekici modeller üretmesiyle birlikte tarihinden de her zaman ilham alan Çek marka, bu geçmişi yaşatmaya devam ediyor. Tüm dünyadan ziyaretçileri Mlada Boleslav şehrine çeken marka, adeta kendine ait bir otomobil laboratuvarıyla geçmişi ve bugünü buluşturarak, geleceğin modellerini geliştiriyor.

1905’ten bu yana 12 milyondan fazla üretim: Mlada Boleslav Fabrikası

Çek üretici Skoda’nın “üretimdeki kalbi” olarak tanımlanan ​Mlada Boleslav fabrikası, halen bu özelliğini sürdürüyor.  100 yıldan fazla bir geçmişe sahip olan, bugüne kadar sürekli yenilenip genişletilen fabrikada, 1905 yılından bu yana 12 milyon adetten fazla araç imal edildi.

Markanın kurucuları Laurin ve Klement’in bisiklet üretimi yaptığı küçük bir tesis olarak hayatına başlayan Mlada Boleslav fabrikası, otomotiv endüstrisinin en önemli ve güçlü tesislerinden biri.

“Vaclav Klement Yolu” üzerindeki fabrikada 20 binin üzerinde kişi çalışırken, sürekli yatırımlarla birlikte, kapasite de katlanarak günde 1.200 adede ulaşmış durumda. Volkswagen Grubu ile Skoda birlikteliğinin başladığı 1991 yılından bu yana tamamen yenilenip gelişen fabrikaya, 2012’de yapılan yatırımlarla yeni bir gövde hattı ve tam otomatik boyahane eklenirken, 2013’te yeni çevre dostu pres hattı yapılmış. Bir diğer yeni pres hattının ise, 2017 başlarında hizmete alınması planlanıyor.

Halen Octavia, Octavia Combi, Fabia, Fabia Combi, Rapid ve Rapid Spaceback üretimlerinin yapıldığı fabrika, bununla birlikte Skoda ve VW Grubu markaları için benzinli motorlar, vites kutuları da imal ediliyor.

Çek Cumhuriyeti’nde iki tesisi daha bulunmasına ve Çin, Rusya, Hindistan gibi ülkelerde de üretim yapılmasına karşın, Mlada Boleslav, Skoda’nın tüm dünyadaki üretiminin “yüzde 50”sini gerçekleştirdi.

Skoda’nın Çek Cumhuriyeti’ndeki diğer iki tesisi ise Kvasiny ve Vrchlabí. Kvasiny, Superb, Superb Combi ve Yeti üretimini, Vrchlabí ise çift kavramalı DSG vites kutularını imal ediyor.

Bununla birlikte 9 saat gövde, 8 saat boya ve 4 saat son montaj işlemleri sonucunda bir aracın sıfırdan toplam üretim süreci 1 gün içerisinde gerçekleştiriliyor. Fabrikanın üretim kapasitesi ise yıllık 600 bin araç.

Skoda’nın tüm geçmişi bir arada: Skoda Müzesi

Her geçen gün genişleyen ve farklılaştırılan Skoda Müzesi, markanın eşsiz modellerinden oluşan koleksiyonunun yanı sıra “Skoda Arşivi” ile de geçmişten geleceğe köprü kuruyor. 2012 yılında ciddi anlamda yenilenen ve konseptinde değişikliğe gidilen müze, sadece Çek Cumhuriyeti’ndeki ziyaretçilere değil, Google Street ile tüm dünyaya, üstelik de 7/24 açık.

1800 metrekarelik Skoda Müzesi’nde, seri üretim otomobillerden yarış araçlarına, prototiplere, motorlara, motosiklet ve bisikletlere kadar markanın tarihinde yer edinmiş 340 farklı parça bulunuyor. Bunlar arasında Skoda’nın ilk ürettiği model olan “Voiturette A”, “L&K-Skoda 110”, Skoda 860, Skoda Superb 4000 ve Skoda 1101 Tudor Cabriolet gibi otomobiller var. Motorsporlarında markanın adını zaferle yazdırmış Skoda Popular Sport ‘Monte Carlo’, Skoda 1000 MB, 130 RS ve Fabia Super 2000 yarış otomobilleri de yerini alırken, ziyaretçiler, Skoda VisionD gibi konsept otomobilleri de görebiliyor.

Müze binası dahilinde yer alan ve 1950’lerde kurulan “Skoda Arşivi” ise, 1894’ten itibaren şirket tarihinin önemli belgelerine ev sahipliği yapıyor. Laurin ve Klement arasında şirketin kuruluşuna ilişkin imzalanmış anlaşmanın da yer aldığı arşivde, benzer tüm anlaşma ve belgeler, toplantı tutanakları, posterler, bisikletten otobüslere kadar farklı ürün ve konseptlere ilişkin teknik çizimler, dokümanlar, hatta modellere ait renk katologları bile burada arşivlenmiş. Halka da açık olan arşiv, dileyenlere bazı tarihi belgelerin “benzerlerini” ya da kopyalarını hazırlayabiliyor.

2018 Gelişim Stratejisi Yolunda

Skoda geçmişinden ilham alarak evrimleşirken“2018 Gelişim Stratejisi” ile önemli bir atağa kalktı ve bu çerçevede her 6 ayda bir yeni veya yenilenmiş bir model sunma vaadini eksiksiz uygulamaya devam ediyor. Bundan böyle “Yaratıcılık Tutkunu Akıllı Fikirler“ felsefesiyle yola devam edecek olan Skoda, model atağını ve Yetkili Satıcı ve Servis ağının kurumsal dönüşüm sürecini bir arada sürdürüyor. global satış performansını her geçen yıl artarak son iki senedir üst üste 1 milyondan fazla otomobil teslimatı gerçekleştirdi. Gösterdiği kayda değer gelişim ile marka Global bir oyuncu olduğunu ispat etti.   

Bu başarıdaki en önemli unsurlardan biri olan “yeni model atağı”, kesintisiz devam etti. Yenilenen Logo ile başlayan model atağını markanın değerlerini duygulara hitap eden tasarım unsurlarıyla birleştiren Skoda, fiyat/fayda odaklı bir marka olma özelliğinin yanına cazibeli olmayı dahil etti. Bununla birlikte Skoda yelpazesindeki araçların neredeyse tamamını yeniledi, Rapid ve Rapid Spaceback gibi ürünlerle bugüne kadar yer almadığı sınıflara da girdi ve 2017 yılında da isminin Kodiaq  olacağını duyurduğu orta üst sınıf SUV modeliyle müşteri yelpazesini daha da genişletmeyi hedefliyor. 

Skoda’nın kristalden ilham alan çekici tasarımı

Skoda kendi tarihinden ilham alırken aynı zamanda Çek sanatlarından da faydalanıyor. Yeni Skoda tasarım dili, Çek Cumhuyeti’nin tarihinde önemli bir yer edinen kristalden ilham alıyor. Şaşırtıcı bir potansiyele sahip kristalin keskin ve dinamik şekilleri, işini büyük bir keyifle yapan tasarımcılarla Skoda’nın otomobillerine aktarılıyor.

Skoda’nın yeni kristal tasarım DNA’sı ise kristal kadehten birçok kristal eşyadan oluşuyor. Çek Cumhuriyeti’nde özellikle Prag’da modern evlerden tarihi binalara kadar bu mimarinin etkisini görmek de mümkün. Ayrıca sanatta da kristal formları sıkça görmek mümkün. Skoda’nın tasarım DNA’sı da tüm bunlardan ilham alarak duygusallığı ve fonksiyonelliği buluşturuyor.

Skoda, otomobillerini tasarlarken her detaya büyük önem veriyor ve her detayın otomobilin genel görünümüne katkı sağladığı felsefesini taşıyor. Omuz çizgisi aracın fırlamaya hazır bir ok gibi durmasını sağlarken, kaputtaki çıkıntı güçlü bir duruş getiriyor ve farlar ise kristal tasarım DNA’sını ve insan karakterini açıkça ortaya koyuyor. C şekilli stop lambları arka tarafa dikkat çekici ve güçlü bir görünüm kazandırıyor.

Yeni Skoda modelleri radikal görünse de, her zaman tarihine bağlı kalarak evrimleşmeye devam ediyor. Skoda’nın yeni tasarım DNA’sı da, geçmişine bağlı kalarak şekillendirildi. Skoda’nın yeni modelleri, bir anlamda 120 yıllık bir geçmişi temsil ediyor.

“Yaratıcılık Tutkunu Akıllı Fikirler“ felsefesini oluşturan Çek marka, teknolojik olmanın yanı sıra insan odaklı olmayı da hiçbir zaman arka planda tutmuyor. Bu anlayışla birlikte kullanıcıların hayatını kolaylaştıran pratik unsurlara, teknolojik donanımlara ve motorlara yer vererek, yeni müşterilerin gönlünü de kazanmayı başardı.

Neredeyse her çıkarttığı yeni modeliyle “sınıfının standartlarını” aşmayı da ilke edinen Skoda, bu sayede müşterilerine geniş, pratik ve ödedikleri paranın tam karşılığını veren araçlarıyla hayran kitlesini artırdı.  

Markanın satış ve satış sonrası hizmetlerine de büyük önem veren Skoda, Türkiye’de ve dünyada müşteri memnuniyetini en çok artıran markalar arasına katıldı. Skoda, son olarak showroomlarının çehresini hızla değiştirmek amacıyla harekete geçti ve çok kısa bir süre içinde dünyada 1500’ün, Türkiye’de de 30’un üzerinde bu dönüşümü gerçekleştirerek adeta bir rekor kırdı.

İnsan odaklı ve duygusal bir marka

Motorsporları alanındaki 100 yılı aşan deneyiminin uzantısı olarak son yıllarda ciddi zaferler elde eden, ürettiği modellerle sayısız ödüle layık görülen Skoda, tüm bu başarılarla yetinmeyip, geleceğe yönelik hazırlıklarına da şimdiden başlamayı kararlaştırdı.

121 yıldır “bireysel ulaşım” araçlarına tutkun olan, girişimci ruhunu hiç yitirmeden serüvenine devam eden Skoda, modellerinde sunduğu yaratıcı ve pratik fikirleri, markanın felsefesinden sloganına da taşımayı hedefliyor. Tüm bunları da, markanın bugüne kadar beğeni ve başarı kazanmasında rol oynayan özelliklerinden vazgeçmeden, yenilerini ekleyerek gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Tüm dünyada teknoloji, eğlence dünyası, moda, kozmetik ve hatta spor otomobilde alanlarının en önemli oyuncuları haline gelen markaların dikkat çekici, başarı kazandırmış “temel” unsurlarından yola çıkan Skoda, kendisini, gerek ürünleri gerekse de sunduğu hizmetleriyle 21. yüzyılın “kalıcı ve aranılan” markaları arasına sokmayı hedefliyor. Bunu yaparken, 1895’ten beri en önemli unsuru haline gelen “yaratıcılık”tan yola çıkan Skoda, gelecekte markaların tüketicilerin karar vermelerinde daha önemli hale geleceğini düşünerek, müşteri ihtiyaçlarına daha fazla eğilen, onları anlayan, duygusal bağ kurmalarını sağlayacak.