Bakanlıktan yapılan açıklamada, standartlara aykırı plaka kullanan, basım veya dağıtımını yapanlara denetimler sıklaştırılırken, cezalarında caydırıcı hale getirildiğini vurgulanarak, "Mevzuatta belirtilen nitelik veya ölçülere aykırı plaka takan yada farklı okunmasına veya okunamamasına neden olacak şekilde plakasında değişiklik yapan araç sahibine 412 TL ceza verilecek ve plakanın uygun duruma getirilmesi için 7 gün süre tanınacak. Aksi takdirde araç trafikten men edilecektir. Aracı plakasız olarak kullanan sürücüye bin 698 TL, başka bir araca ait yada sahte bir plaka takan veya kullananlara da 5 bin TL idari para cezası yazılacak olup, merdiven altı iş yerlerinde veya internet üzerinden sipariş ile plaka basımı veya dağıtımı yapanlara ise10 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacaktır" denildi.
Karayolları Trafik Kanunu ve ilgili yönetmelik hükümlerinde araç tescil plakalarının nitelik ve ölçüleri belirtilmiş olup, son dönemde kamuoyunun da malumu olduğu üzere hırsızlık, kaçakçılık, kapkaç ve özellikle terör suçu işleyenlerin sahte veya ikiz plaka taktıkları belirlendiğine dikkat çekilerek, " Ayrıca, yine kırmızı ışık, hız ve emniyet şeridi ihlali gibi trafik kurallarına uymayanlar ile otoyollar ve köprülerden kaçak geçiş yapanların elektronik denetim sistemlerinde plakanın doğru okunmasını engelleyecek şekilde plakaların ölçü ve ebatlarını değiştirdikleri, üzerinde silinti ve kazıntı yaptıkları görülmüştür. Bu amaçla da merdiven altı olarak adlandırılan iş yerlerinde ve internet üzerinden verilen siparişlerle de plaka basımı ve dağıtımı yapıldığı tespit edilmiştir" ifadesi kullanıldı.
Bu kapsamda, 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 20 ve 21'inci maddeleri ile Karayolları Trafik Kanunu'nda değişiklik yapılmış ve cezalar caydırıcı hale getirildiğine dikkat çekilerek yeni düzenlemeye göre getirilen değişiklikler şöyle sıralandı:
"Mevzuatta belirtilen nitelik veya ölçülere aykırı plaka takan, öngörülen sayıda plaka takmayan yada farklı okunmasına veya okunamamasına neden olacak şekilde plakasında değişiklik yapan araç sahibine 412 Türk Lirası idari para cezası verilecek ve plakanın uygun duruma getirilmesi için 7 gün süre tanınacaktır. Bu süre sonunda tescil plakalarını uygun duruma getirmeyenler hakkında 844 Türk Lirası idari para cezası verilecek ve tescil plakası uygun duruma getirilinceye kadar araç trafikten men edilecektir" denildi.
Araç tescil belgesini araçta bulundurmayan veya tescil plakasını monte edilmesi gereken yerin dışında farklı bir yere takan sürücülere 92 Türk Lirası idari para cezası verilecek ve araç bilgileri doğrulanıncaya ve plaka uygun yere takılıncaya kadar araç trafikten men edilecektir.
Aracı plakasız kullanan sürücüye bin 698 Türk Lirası idari para cezası verilecek ve tescil plakası takılıncaya kadar araç trafikten men edilecektir.
Başka bir araca ait veya sahte plakayı takan veya kullananlara 5 bin Türk Lirası idari para cezası verilecek ve araç trafikten men edilecektir. Ayrıca haklarında Türk Ceza Kanununa göre sahtecilik suçundan işlem yapılacaktır.
Tescil plakalarını yetkilendirilenler dışında merdiven altı işyerlerinde veya internet üzerinden sipariş ile plaka basımı veya dağıtımı yapanlara 10 bin Türk Lirası idari para cezası verilecektir. Ayrıca haklarında Türk Ceza Kanununa göre sahtecilik suçundan işlem yapılacaktır."
İçişleri Bakanlığı'nca, 81 il valiliğine, kamuoyunda "APP" olarak adlandırılan plaka takan, plakalarında kazıntı, silinti veya okunmasını engelleyecek şekilde herhangi bir değişiklik yapan kişilere ve özellikle sahte veya ikiz plaka takanlara yönelik olarak yoğunlaştırılmış trafik denetimleri yapılması konusunda talimat gönderildiği de vurgulandı.
Bu hususta, vatandaşların mağdur olmaması bakımından araç plakalarını kontrol etmesi ve araç plakalarını standartlara uygun hale getirmesi önem arz ettiğine dikkat çekildi.
IHA