Lordlar Kamarası Çevre ve İklim Değişikliği Komitesi, Birleşik Krallık hükümetinin önümüzdeki 12 yıl içinde otomobil ve kamyonetleri karbonsuzlaştırma planını nasıl gerçekleştireceğine ilişkin bir soruşturma başlattı.
Komite, özel ulaşım emisyonlarının azaltılmasının önündeki başlıca engelleri tespit etmenin yanı sıra, Birleşik Krallık'ta yeni benzinli ve dizel otomobil ve kamyonetlerin satışına ilişkin 2030 moratoryumuyla bağlantılı maliyetleri ve potansiyel faydaları anlamayı amaçlıyor.
Ayrıca, 2030'a ve ardından yeni hibrit araçların satışının da yasaklanacağı 2035'e giden yolda ne gibi ilerlemeler kaydedildiğini tespit etmeyi amaçlıyor.
Komite Başkanı Barones Kate Parminter, "İnsanlar yaşam biçimlerini, seyahat şekillerini ve satın aldıkları ürünleri değiştirmeden net sıfıra ulaşamayacağımız için asıl iş şimdi başlıyor" dedi.
"Yolcu taşımacılığı için elektrikli araçların kullanılması bunun bir parçası olacaktır ve hükümet 2030 yılına kadar yeni benzinli ve dizel otomobil ve kamyonetlerin satışına son vermeyi taahhüt etti."
Komite, halkı hükümetin 2030 ve 2035 tarihlerine yaklaşımı; elektrikli araç pazarı ve elektrikli araç satın alma; kullanıcı deneyimi; elektrikli araçların kullanım ömrü sonunda imhası; ulusal ve bölgesel altyapı sorunları ve uluslararası görüşlerle ilgili kanıt sunmaya davet etti.
Kanıt çağrısında yer alan sorular arasında 2030 ve 2035 tarihlerinin gerçekçi ve ulaşılabilir olup olmadığının yanı sıra elektrikli araç pazarının gelişimini teşvik edip etmediğine ilişkin sorular da yer alıyor.
Bu tarihler son aylarda kamuoyunun gündeminde ön sıralarda yer almış, çeşitli yüksek profilli gazeteler ve son olarak da Ekonomi Bakanı Kemi Badenoch tarafından incelemeye alınmıştı.
Politico'da yer alan bir habere göre Badenoch kabine bakanlarını, Birleşik Krallık'ın zayıflayan otomotiv endüstrisini korumak amacıyla, 2024 yılından itibaren tüm yeni araç satışlarının %22'sinin elektrikli araç olmasını ve bu oranın her yıl artmasını gerektirecek olan sıfır emisyonlu araç zorunluluğunu gevşetmeye ikna etmeyi amaçlıyor.
Komitenin kanıt çağrısı 15 Eylül Cuma günü sona erecek.