İlk bakışta bu aracın bir Lamborghini olduğunu fark etmeniz zor. Le Mans kategorilerinin kendi ait yarış uyulması gereken regülasyonlar var. Lamborghi'nin diğer modellerinden aşina olduğumuz farları keskin hatlara sahip gövde panellerine yerleştirme anlayışının devam ettiğini görmek mümkün. İtalyan bayrağını onurlandıran yarış şeritli Verde Mantis renginde olması da dikkat çekti.
Bu, Lamborghini'nin aylardır heyecanla bahsettiği yarış makinesi. İlk bakışta bir Lambo gibi görünmeyebilir, ancak inceledikçe tanıdık stil ipuçları öne çıkıyor. İtalyan süper otomobil markasının nispeten yeni bir trendi olan Y şeklindeki farlar bahsetiklerimizden biri. Monokok şasi Liger'den ithal edilmiş. LMDh kuralları gereği tüm araçların belirli bir tedarikçi grubunun şasisine sahip olması gerekiyor.
Aracın kalbinde Lamborghini'nin yarış departmanı için özel olarak ürettiği tamamen yeni bir motor bulunuyor. Daha iyi soğutma, sürdürülebilirlik ve ağırlık dağılımı için turboları motorun dışına monte edilmiş çift turbolu 3.8 litrelik bir V8. Motorun tek başına ne kadar güç ürettiği söylenmedi, ancak sınıfın zorunlu kıldığı hibrit sistemle birlikte toplam güç, izin verilen maksimum değer olan 671 bhp'ye ulaşıyor. Hibrit bileşenler arasında Bosch imzalı elektrikli motor ve batarya yer alıyor. Tüm LMDh araçları arasında ortak bir şanzıman kullanılıyor, ancak Lamborghini vites oranlarını kendi amaçlarına en uygun şekilde ayarladı.
Nihayetinde iki SC63 yarış otomobili piste çıkacak. Biri 2024 FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası'nda tam bir sezon yarışacak, diğeri ise Kuzey Amerika Dayanıklılık Şampiyonası'ndaki etkinlikler için Uluslararası Dayanıklılık Şampiyonası'na (IMSA) gidecek. Bu araçlar, IMSA ve GT World Challenge Europe serisinde Huracan GT3 Evo 2 ile Lamborghini tecrübesine sahip olan Iron Lynx ekibinin bir parçası olacak.
Ancak SC63 henüz yarışa hazır değil. Aracın 2024 yarış sezonunda ilk kez görücüye çıkmasına kadar testler devam edecek. Lamborghini, fabrika sürücüleri Mirko Bortolotti ve Andrea Caldarelli'nin yanı sıra Formula 1 dünyasından tanıdığımız Daniil Kvyat ve Romain Grosjean ile zafere ulaşmaya çalışacak.
Lamborghini CEO'su Stephan Winkelmann, "SC63, Lamborghini tarafından bugüne kadar üretilen en gelişmiş yarış otomobili ve ürün yelpazemizin elektrifikasyonu için marka tarafından belirlenen Direzione Cor Tauri yol haritamızı takip ediyor" dedi. "Dünyanın en büyük dayanıklılık yarışlarından bazılarında hibrit bir prototiple yarışma fırsatı, Revuelto'nun lansmanıyla trafiğe çıkabilen otomobiller için ortaya koyduğumuz yüksek performanslı mobilitenin geleceğine yönelik vizyonumuza uyuyor. SC63 LMDh, motor sporlarının geleceğine atılan bir adımdır."