Ford global anlamda iş yapış şeklini gözden geçiriyor. Bunu da 3’e ayırdı artık coğrafi anlamda bir yapılanmada ziyade global anlamda 3 iş birimi var. Biri Model “E” dediğimiz elektrikli araçların geliştirilmesi tasarlanması. Buluşmasına yönelik birim. Diğeri “Blue” dediğimiz içten yanmalı araçların geliştirilmesiyle ilgili birim. Üçüncüsü de “Ford Pro” bu ticari araç müşterilerine odaklanmış bir birim.
 
Ticari tarafta yıllardır domine olan bir markayız

Ford Avrupa’da da kendi ürün gamını hızlı bir şekilde gözden geçirip yenilemeye çalışıyor. Biz de bunun bir yansıması olarak bazı inisiyatifleri Türkiye’de devreye alacağız. Avrupa’da elektrikli araçlar işin merkezinde Köln’de Fiesta üretimi yapan fabrikayı elektrikli araç yapacak bir fabrikaya dönüştürdüler. Gelecek seneden itibaren yeni Explorer ve yeni bir elektrikli C-SUV’u üretecekler. Valecia’da Kuga üretimi devam ediyor. Focus ise bir süreden sonra portföyden çıkacak. Croeva fabrikasında Puma’nın elektriklisi gelecek seneden itibaren üretilmeye başlanacak. Ticari tarafta yıllardır domine olan bir markayız. Bunu elektriklilerde de sürdürmek istiyoruz.

Muazzam bir ürün portföyü dönüşümü bizi bekliyor

2022 sonunda E-Transit’i pazara sunduk. Bu sene yeni Custom’u pazara sunuyoruz. VW ile ortak platformda pazara sunulacak. Gelecek sene elektriklisi pazara sunulacak. Yine bu senenin sonuna doğru Croeva fabrikasında yeni Couirer gelecek sene de elektriklisiyle beraber muazzam bir ürün portföyü dönüşümü bizi bekliyor.
 
Felsefimizi Özgürlük Makinaları olarak adlandırıyoruz


Özgürlük Makinaları olarak adlandırdığımız ürünlerin bundan sonra sizlerle bir araya gelmesini sağlayacak bir inisiyatif. Nereden çıktı ‘Özgürlük Makinaları’ Ford’un heyecanını, macera ruhunu, yeni ürünler yeni teknolojilerle birlikte pazara daha net şekilde aktarabilmek. Biz de Türkiye’de ürünlerle bunu hayata geçirmek istiyoruz. Ranger ile başlayan gelecek sene elektrikli araçlarla devam edecek olan aynı zamanda yakın zamanda Türkiye’de müşterilerle buluşturmaya başlayacağımız sınırlı sayıda Kuzey Amerika’dan ürünlerle zenginleştireceğiz. Bronco Sport, Edge, F-150 gibi ürünler yakın zamanda Türkiye’de olacak.
 
Yeni ürünleri Ford Store’larda müşterilerle buluşturacağız

Avrupa portföyünden farklı heyecanı, duyguyu işleyen özgürlük makinaları showroomlar’da yerini alacak. Bunu aynı zamanda deneyim tarafında da farklılaştırma niyetindeyiz. Bu bahsettiğimiz ürünleri ve elektriklileri Ford Store’larda müşterilerle buluşturacağız. Şu anda 5 tane Ford Store var ve yakında sayıları artacak. Bağlanırlığın devreye girmesiyle Ford Pass, Ford Pass Pro.. Bugün burada ‘Özgürlük Makinaları’nın ilki olarak adlandırdığımız Ranger için bir aradayız.
 
70 adetle sınırlı normalde modeller geliyor


Hedefimiz Meksika’dan Bronco Sport, ABD’de üretilen 150 ve Kanada’da üretilen Edge modellerini sunmak. Bu araçlar Türkiye’ye veya Avrupa’ya homogole araçlar değil. Bu nedenle sınırlı sayıda ithalat yapıyorsunuz. 70 adetle sınırlı normalde model başında. Bize verilen hakkı kullanacağız. Bu aslında başlangıç olarak kabul edeceğiz ve gelecek talebe göre aracın homogole edilmesi için gerekli çalışmalar da başlatılabilir.


ABD’den yüzde 60’a sadece F 150 etkilenecek. Bu ilerde F Lightning gibi elektrikli F serisine dönüşebilir. F 150 hepsi ticariye girmiyor.  Bronco Sport 1.5 litrelik homogolasyonunu sağlayabilirsek. F 150 Lightning avantajı hem de elektrikli vergi avantajını kullanmaya çalışarak.
 
 
2024 başı Özgürlük Makinaları geliyor.


Bu seneyi geçen seneden daha iyi bir noktada kapatacağız. Pazar payı olarak da bunun yansımasını görürüz. Buradaki en büyük etken Focus ve Puma. Geçen sene 1 senede sattığımız aracı bu sene 1 ayda satar hale geldik. Bunun arkasında tercih değil bulunurluk iyileşti. İlk 9 ay verileri çok net gösteriyor.
 
İlk dokuz ayda yüzde 10 pazar payımız var. 

Temmuz ortasına kadar aslında yaşadığımız bildiğimiz bir Pazar. Eskiyi hatırladığımız bir Pazar. Temmuz ortasında kadar yaşadığımız Pazar normal bir Pazar değildi. Gelecek sene zorlanacağız faizlerin geldiği nokta ortada. Kurlar ve kurun enflasyon üzerindeki etkisi, maliyetler ve fiyat artışı doğal olarak. Özellikle kredi tarafı sıkıntılı. Ticari araçlarda olsun. Binek araçlarda olsun krediye erişim kısıtlı olacağı için Pazar içinde baskı. Dramatik bir düşüş beklemiyorum. Normal.  Türkiye bir taraftan büyümeye devam ediyor.