Artık neredeyse kompakt otomobillerde bile standart olarak sunulmaya başlanan adaptif hız sabitleyici ve şerit takip asistanı gibi çeşitli sürüş asistan sistemleri, bağımsız güvenlik denetim kurulu tarafından denenip notlanacak. Euro NCAP ve Thatcham Research'ün ortak iştirakı olan testlerde alınan puanlar araçların genel yıldız değerlendirmesini etkilemeyecek zira bu sistemlerin çoğu opsiyon listesinde yer alıyor. Bunun yerine araçlar sunulan sistemlerin ne kadar iyi çalıştığını ve ne kadar doğru pazarlandığını belirlemek üzere test edilecekler. Çalışmaya dair testlerde sürücünün direksiyon hakimini devralmasındaki davranışları da değerlendirmeye ekleyen Euro NCAP burada Çok İyi, İyi, Orta ve Giriş adlı dört not grubu belirlemiş.

 Değerlendirilen alanlar şu şekilde ayrılmış:

Otomobile Asistanlık: Sistemin aracı normal çalışma koşullarında nasıl ve ne kadar etkili yönlendirdiği değerlendiriliyor.

Sürücüye Asistanlık: Sistemlerin ne kadar doğru pazarlandığı ve sürücünün dikkat seviyesinin takibinin ne ölçüde yapıldığı değerlendiriliyor ve sistemin çalışıp çalışmadığını sürücüye nasıl bildirdiğine ve sistemin sezgiselliğine bakılıyor.

Acil Durum Asistanlığı: Sistemlerin sürücünün bilincini kaybetmesi, bozulması ya da kazanın kaçınılmaz seviyeye yaklaştığı anlardaki davranışları değerlendiriliyor.

Üç kategori de maksimum 100 puan üzerinden notlandırılıyor ve Euro NCAP yetkilileri "Acil Durum Asistanlığı" puanını Sürücüye Asistanlık ve Otomobile Asistanlık kategorilerinden alınan en düşük puana ekleyerek genel skoru ortaya koyuyor. Yani araçlar 200 üzerinden puanlanıyor ve kategorilendiriliyor.

Belçika merkezli kuruluş yeni test prosedürü için çoktan 10 araç seçip değerlendirmelerini yapmış bile. Listenin en tepesinde Euro NCAP'ten "asistan sistemin varlığı çok net şekilde belirtilerek sürücünün dikkati de canlı tutuluyor" övgüsünü alan Mercedes-Benz GLE yer alırken onu sezgisel sistemiyle BMW 3 Serisi takip etti. İlk 3'ü ise Audi Q8 tamamladı.