2023 yılının ikinci çeyreğinde satış, ihracat ve istihdamını artıran sektör, kurdaki artışa rağmen yılın üçüncü çeyreğinde de satışlarda dolar bazında yüzde 2,65 artış bekliyor. Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği’nin (OSS) 2023 Yılı 2. Çeyrek Sektörel Değerlendirme Anketi’ne göre; yılın ikinci çeyreğinde, 2022’nin aynı dönemine göre yurt içi satışlarda ortalama yüzde 11.76’lık artış yaşandı.  Üretici üyelerin yüzde 44,1’i yatırım planlarken, 2023 yılının ikinci çeyreğinde gözlemlenen problemlerin başında “döviz kur ve kur artışı” geldi. OSS üyeleri, “nakit akışında yaşanan problemler”in öncelikli sorunlardan olmaya devam ettiğini de belirtiyor. Anket sonuçlarını değerlendiren OSS Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özçete, “Yaz ayları kaynaklı mobilitedeki artış, sektöre pozitif yönde yansıdı. Otomotiv satış sonrasını direkt olarak etkileyecek otomotiv piyasasındaki arz ve talep oranı dengelenmiş duruma geldi. Likiditeye ulaşmada yaşanan zorluklar ve maliyetlerdeki artışların sektörümüzde nakit akışında daralmaya sebep olduğunu gözlemliyoruz. Kredi faizlerine yapılabilecek olumlu yönde bir düzenleme ve krediye erişimin kolaylaşmasıyla sektör daha da hareketlenecektir” dedi.
Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS), otomotiv satış sonrası pazarı özelinde yılın ikinci çeyreğini, üyelerinin katılımıyla düzenlediği bir anket çalışmasıyla değerlendirdi. OSS Derneği’nin 2023 Yılı 2. Çeyrek Sektörel Değerlendirme Anketi’ne göre; otomotiv satış sonrası pazarı geçen yılın son döneminde başlayan yükseliş trendini ikinci çeyrekte de devam ettirdi. Ankete göre; 2023’ün ikinci çeyreğinde, geçen yılın son çeyreğine göre yurt içi satışlar dolar bazında ortalama yüzde 4.26 artış gösterdi. Yine yılın ikinci çeyreğinde 2022’nin aynı dönemine göre yurt içi satışlarda ortalama yüzde 11.76 artış oldu. Bu dönemde satışlarını yüzde 50’den fazla artıran dağıtıcı üye oranı yüzde 9.1’i bulurken, üretici üyelerde bu oran yüzde 8,3 seviyesinde gerçekleşti. Nakit akışında yaşanan sorunlar, büyüme trendinin yavaşlamasında ana etken olarak dikkat çekti.
Üçüncü çeyrekte satışlarda yüzde 6.76 artış bekleniyor!
Ankette, yılın üçüncü üçüncü çeyreğiyle ilgili beklentilere de yer verildi. Buna göre yüksek döviz kuruna rağmen sektörde 2023’ün üçüncü çeyreğinde yurt içi satışlar dolar bazında yüzde 2,65 oranında artış beklendiği gözlemlendi. Anket ayrıca, geçen yılın aynı dönemine göre satışlarda yüzde 6.76’lık artışa işaret ediyor. 2023 ilk çeyreğinde yüzde 60 olan tahsilat süreçlerinde bir değişiklik olmadığını ifade eden OSS Derneği üyelerinin oranı da, 2023’ün ikinci çeyreğinde yüzde 61,8 seviyesine yükseldi. Daha önceki anketlere göre süreci negatif olarak ifade eden üyelerin oranında ise artış oldu.
İstihdamda artış devam etti!
Ankete katılan üyelerin yüzde 41,2’si yılın ilk çeyreğinde istihdamını artırdı. Üyelerin yüzde 44,1’i ise söz konusu dönemde istihdamını korudu. 2023’ün ilk çeyreğine kıyasla istihdamının azaldığını belirten üye oranı ise yüzde 14,7 seviyesinde kaldı. Üretici ve dağıtıcı üyelerin istihdamlarının birbirine yakın seyretmesi dikkat çekti.
En büyük problem dolar kuru ve kurdaki artış!
Sektördeki problemler anketin yine en dikkat çekici bölümlerinden birini oluşturdu. Üyelerin, 2023 yılının ikinci çeyreğinde gözlemlediği problemlerin başında “Döviz kuru ve kur artışı” gelirken, “nakit akışında yaşanan problemler” de öncelikli sorunlardan olmaya devam eti. Üyelerin yüzde 91,2’si döviz kuru ve kur artışını sektör için en büyük sıkıntılar olarak nitelendirdi. Ankete katılanların yüzde 55,9’u nakit akışında yaşanan problemlere, yüzde 35,3’ü de tedarik problemlerine işaret etti. Ayrıca katılımcıların yüzde 35,3’ü kargo maliyeti ve teslimat problemleri, yüzde 23,5’i de mevzuat değişikliklerini önemli sorunlar olarak sıraladı. 
Üyelerin yüzde 44’ü yatırım planlıyor!
Anket ile birlikte sektörün yatırım planları da mercek altına alındı. Ankete göre önümüzdeki üç ayda yeni yatırım yapmayı düşünen üyelerin oranı yüzde 44,1 ile bir önceki dönemin gerisinde kaldı. Bir önceki ankette üretici üyelerin yüzde 61,5’i yatırım planlarken, yeni ankette bu oran yüzde 33,3’e geriledi. Dağıtıcı üyelerde ise yüzde 32,45 olan oran, bu dönemde yüzde 50’e yükselmiş oldu. Ankete katılan üyelerin yüzde 35,3’ünün önümüzdeki üç ayda sektörün daha iyiye gideceğini öngördüğü gözlemlendi.
Üretimde de ihracatta da artış sürüyor!
Üreticilerin yılın ikinci çeyreğindeki kapasite kullanım oranı ortalaması yüzde 79,17 olarak gerçekleşti. Bu oran 2023’ün ilk çeyreğinde yüzde 71,54 idi. İkinci çeyrekte üyelerin üretimi bir önceki çeyreğe göre yüzde 7,92 oranında arttı. Yılın ikinci çeyreğinde üyelerin ihracatı, bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,5, 2022’nin aynı dönemine göre de yüzde 4,58’lik artış gösterdi.
Faizde düşüş ve krediye erişimin kolaylaşması sektörü hareketlendirecektir!
Anket sonuçlarını değerlendiren OSS Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özçete, “Yaz ayları kaynaklı mobilitedeki artış, sektöre pozitif yönde yansıdı. Otomotiv satış sonrasını direkt olarak etkileyecek otomotiv piyasasındaki arz ve talep oranı dengelenmiş duruma geldi. Likiditeye ulaşmada yaşanan zorluklar ve maliyetlerdeki artışların sektörümüzde nakit akışında daralmaya sebep olduğunu gözlemliyoruz. Kredi faizlerine yapılabilecek olumlu yönde bir düzenleme ve krediye erişimin kolaylaşmasıyla  sektör daha da hareketlenecektir” dedi.