İngiliz yayın organı Autocar, Birleşik Krallık'ta kamuya açık şarj deneyimini büyük ölçüde iyileştirecek bir dizi yeni yasanın taslak halinde yayınlandıktan sonra önümüzdeki aylarda yürürlüğe girmeye hazırlandığını duyurdu.
8 kilowatt'tan daha hızlı olan tüm yeni halka açık şarj cihazlarının temassız ödeme sunması ve akıllı telefon uygulamasına olan ihtiyacı ortadan kaldırması gerekecek.
Ayrıca, mevzuata göre, şarj hizmeti sağlayıcılarının müşterilerin Apple Pay veya Google Pay gibi üçüncü taraf bir sağlayıcı aracılığıyla ödeme yapmalarına izin vermeleri ve kilovat-saat başına maliyeti ya şarj ünitesinin üzerinde ya da herhangi ayrı bir cihaz aracılığıyla açıkça göstermeleri gerekecektir. Başka bir deyişle, akıllı telefon uygulamaları gerekmeyecek.
Firmalar yeni yasalara uymazlarsa, 10.000 sterline kadar para cezasına çarptırılabilirler.
Halka Açık Şarj İstasyonlarına ilişkin mevzuat 2022 yılında açıklandığında hükümet, adadaki 300.000 yeni şarj istasyonunun 2030 yılına kadar faaliyete geçmesi için 1,6 milyar sterlinlik bir yatırım yapılacağını teyit etmişti ki bu rakam şu anda İngiltere'de kullanılan yakıt pompalarının beş katına tekabül ediyor.
Society of Motor Manufacturers and Traders'a (SMMT) göre geçtiğimiz ay Birleşik Krallık'ta 40.000'in üzerinde yeni elektrikli araç tescil edildi ve 31.700 bataryalı-elektrikli araç ile 12.770 şarj edilebilir hibrit araç müşterilerin hizmetine sunuldu. Bu araçlar birlikte toplam yeni otomobil pazar payının dörtte birini oluşturuyor.
Ülkemizde de yavaş yavaş daha ulaşılabilir olmaya başlayan şarj istasyonlarına karşın bir yasa tasarısı ya da regülasyon bulunmuyor. Belki de sayısı oldukça artan elektrikli otomobilleri sağlama almak için böyle bir yasa tasarısının ülkemizde de yürürlüğe girmesi iyi olacaktır.