Kurban Bayramı öncesinde ikinci el otomobil pazarında satılık araçlar nasıl fiyatlanıyor, geçmiş aylara göre fiyatlardaki değişimler ne durumda?
 
Sıfır araç bulunurluğunda yaşanan zorluklar nedeniyle 2023 Eylül ayına kadar sürekli artan ve zirve yapan kullanılmış otomobil fiyatları, pazar şartlarının normale dönmesi ile birlikte gerilemeye başladı.  Yeni model yılına sahip araçların da pazara giriş yapması ile 2024 Mart ayından itibaren ikinci el değerlerinin dengeye oturduğunu söyleyebiliriz. Pandemi sonrası dönemde otomotiv sektöründe yaşanan arz sıkıntısı nedeniyle oluşan fiyat seviyelerini piyasa tabiriyle köpük olarak tanımlıyoruz. Bugünkü koşullarda bu köpüğün ortadan büyük oranda kalktığını söylemek doğru olacaktır.   2024 yılında sıfır ve ikinci el araç pazarlarında geçmiş yılların ortalamalarına dönüş ve normalleşme ile birlikte sektörün fiyat konumlandırması açısından daha sağlıklı bir zemine oturduğunu gözlemliyoruz.  2024’ün ilk 4 ayı toplamında ikinci el otomobil pazarında geçen senenin aynı dönemine kıyasla %15’lik daralma yaşandı. Özellikle yılın ikinci yarısından itibaren pazarın kademeli olarak hareketleneceğini ve 2024 yılı toplamında Türkiye ikinci el pazarının 8 milyon adetin üzerinde araç satışıyla tamamlanacağını ön görüyoruz.  Geleneksel olarak bayram öncesi yaşanan ikinci el araç talebinin mevcut finansman koşulları ve sıfır araç kampanyalarına bağlı olarak geçmiş yıllara kıyasla daha zayıf olduğunu söyleyebiliriz. Müşterilerin daha çok ekonomik segment araçlara ve takas yoluyla elindeki aracı değerlendirerek, daha yeni model ve düşük kilometreli ikinci el bir araca geçiş yaptığını görüyoruz. Genel olarak mevcut ikinci el araç fiyatlarının tüketici satın alma kararı açısından rasyonel, ekonomik açıdan da tercih edilen seviyelerde olduğunu söyleyebiliriz.  Ekonomi politikalarına bağlı olarak özellikle yılın ikinci yarısında taşıt kredisi faizlerinde düşüş ve finansmana ulaşma konusunda rahatlama sağlanırsa, araç talebine ve otomotiv pazarına olumlu yansımalar olacaktır.
 
Otomobilen olarak sizin bu dönemden satışlarınız nasıl etkileniyor?
Yılın ilk dört ayında yaşanan daralmaya rağmen Otomobilen olarak satışlarımızı bütçe hedeflerimiz doğrultusunda geçen yılın aynı dönemine göre %50 oranında artırdık. Sektörel bazda yaşanan tüm zorluklara ve olumsuzluklara rağmen, Otomobilen olarak satış performansımızı; Pazar dinamiklerini ve tüketici eğilimlerini yakından takip edip, değişen koşullara hızlı tepki vererek sürdürülebilir bir hale getirdik. 2023 senesinde 7 yeni hizmet noktamızı tüketiciler ile buluşturmuştuk. 2024’te de müşterilerimize daha yakın olabilmek için marka yatırımlarımıza ve yeni şube açılışlarımıza devam ediyoruz. Otomobilen olarak 9 ilde yer alan 14 kurumsal şubemizle tüm müşterilerimize “Sıfır Ayarında Araçlar” ve gönül rahatlığı içerisinde “Güvenli Bir Araç Satın Alma” deneyimi sunuyoruz.  Sektör açısından zorlu geçecek bir yılda ikinci el piyasasında oluşacak fırsatlardan marka olarak en iyi şekilde yararlanmayı hedefliyoruz. 2024 yılında en önemli yatırımlarımızdan biri ise hizmet kalitemizin artırılması ve satış süreçlerimizin dijitalleştirilmesi alanlarında yapmayı planlıyoruz. Müşterilerimize uçtan uca, kaliteli, zahmetsiz, kusursuz ve güvenilir alışveriş deneyimini yaşatmak istiyoruz.
 
Showroom ve web sitesi ziyaretleriniz ne durumda? Finansman özelinde müşterilerinize sunduğunuz bir kampanya var mıdır?
 
Yaptığımız dijital yatırımlar ve iletişim faaliyetleri sonucunda hızla artan marka bilinirliğimiz ile tüketicilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak adına sunduğumuz kampanyalar, hedeflerimizin üzerine çıkmamızda büyük rol oynuyor. Mayıs ayı boyunca tüm ikinci el araçlarımızda sunduğumuz 100 bin TL, 12 ay için %0,85 faizli taşıt kredisi fırsatı ve takas karşılığında sağladığımız 60 bin TL’ye varan indirim fırsatı tüketicilerin web sitemize ve şubelerimize ziyaret açısından yoğun ilgisine sahne oldu. Bu ilgi neticesinde bayrama özel yaptığımız finans kampanyamızı da açıklamak isterim. Haziran ayı boyunca tüm ikinci el araçlarımızda geçerli 100 bin TL’ye 12 ay için %0,85 faizli taşıt kredisi fırsatı sunuyoruz.
 
 
Bayram tatili sonrasında ikinci el otomobil fiyatlarında nasıl değişiklikler bekliyorsunuz?
 
İkinci el araç fiyatlarını etkileyen en önemli faktörler; vergi düzenlemeleri, döviz kurları, enflasyon, araç tedariki ve finansman maliyeti olarak öne çıkıyor. Türkiye'nin kendine has ve hızla değişen bir ikinci el otomobil pazar dinamiği bulunuyor. Araç fiyatı gibi konularda kesin bir yorum yapmak tabii ki doğru değil, ancak yıl sonuna kadar fiyatların, döviz kuru hareketi ve enflasyona bağlı olarak kademeli bir şekilde artacağını ön görüyoruz.
 
Bayram arifesinde otomobil alacak tüketicilere önerileriniz nelerdir?
 
İkinci el otomobil pazarında müşteri açısından en kritik nokta “Güven”. Markamızın sloganı “İkinci Elde Güvenilen”, şirket olarak vizyonumuz tüketicilere her açıdan güvenli bir satın alma deneyimi ve kusursuz hizmet sağlamak. Tüketicilerin araç alımlarında ve satış sonrasında kötü tecrübeler yaşamamaları için her anlamda güvenilir ve kurumsal markaları tercih etmelerini tavsiye ediyorum.  Güven tek bir kelime ancak aynı zamanda çok geniş kapsamlı bir kavram. Tüketicilerin kurumsal satıcılardan beklentilerini en üst seviyede karşılayabilmek için Otomobilen olarak Güvenli ödeme altyapısı, cazip Finansman ve alternatif kredi seçenekleri, değerinde Takas imkanı, en uygun sigorta ve kasko teklifleri, Bağımsız TSE onaylı ekspertiz raporu, Tramer bilgisi ve Satış sonrası Garanti faydalarını sunuyoruz.