Neredeyse iki yıldır hayatımızda olan pandemi, belki de önümüzdeki birkaç 10 yıl sonrasının stratejilerinde değişime yol açtı. Bu süreçte, organizasyonların daha esnek olması gerekliliği ortaya çıktı. Ayrıca, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, uzmanlık alanı otomotiv olmayan bazı oyuncuların da pazara girdiği görüldü. Bu durum, rekabete dinamizm kattı.  Ancak, dünya otomotiv üreticilerinin programlarında aksamalara neden olan çip ve yarı iletken maddelerdeki tedarik sorunları, tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizde de etkisini hissettirmeye devam ediyor. Talep, arzın üzerinde devam ediyor. 

Bu etkenlerin yaşandığı 2021 yılına bakacak olursak; Doğuş Otomotiv olarak 2021 yılına çok iyi başladığımızı söyleyebilirim. Sektörümüzde global anlamda yaşanan çip krizi ve buna bağlı olarak tedarik sıkıntısına rağmen yılın ilk 11 ayında 111 bin adetin üzerinde bir satış gerçekleştirdik ve yüzde 17’ye yakın bir pazar payına ulaştık. Yılsonunda pazarın 800 bin adetlerde kapanacağını tahmin ediyoruz. Yılsonu itibarıyla da pazar payımızı geçen yıla oranla 1 puan artıracağımızı öngörüyoruz.

Elektrikli otomobil pazarında da; 2020 yılında Türkiye’de 844 adet elektrikli araç satışı gerçekleşmişken, bu yıl Ocak-Kasım döneminde 2 bin 415 adetlik bir rakama ulaşmış. Ve bu satışın 336 adedi Porsche markamız tarafından gerçekleşmiş.

Bu oldukça önemli bir başarı ancak, Doğuş Otomotiv olarak sadece elektrikli otomobil getirmiyoruz. Eko sistemin gelişmesine ve altyapıya da katkı sağlıyoruz. Bu kapsamda elektrikli otomobilde ilkleri yapan öncü marka olmak adına Porsche Taycan modelinin gelişiyle birlikte ‘Türkiye’nin İlk Batarya Onarım Merkezi’ni; Doğuş Oto Kartal’da ‘En Hızlı Elektrikli Şarj İstasyonu’nu; İstanbul Park’ta da 1.05 MW kapasiteli ‘Türkiye’nin En Büyük Şarj Tesisi’ni kurduk. Tüm bu yatırımlarla Türkiye’ye kurulan toplam 117 adet şarj istasyonuyla ‘Türkiye’de En Çok Şarj İstasyonuna Sahip Marka’ olduk.

Kovid-19 döneminde hijyen kuralları ve sosyal mesafeye uyumlu çalışma düzeni ile 2021 yılında yaklaşık 120 bin adet araç sevkiyatı gerçekleştirdik. Sevkiyat süreçlerimizi atılan dijitalleşme adımlarımız yeni altyapılarla güçlendirmeye devam ediyoruz. Bunun yanı sıra yine hijyen kuralları ve sosyal mesafeye uyumlu gruplu çalışma düzeniyle 11 milyon adede varan parça sevkiyatı gerçekleştirdik.  Değer ve İlgi Merkezi’miz 1 milyondan fazla müşterimizle temas kurdu.

Dijital dönüşüm 2017’den beri stratejimizin parçası. Dijital dönüşümün 3 sac ayağı olan; ‘Çevik Yönetim Anlayışı’, ‘İnsan Kaynağında Dijital Yetkinliklerin Artırılması’ ve ‘Veriye Dayalı Kalitesel İş Yapış Felsefesi’ konularında 2020 ve 2021 yılında çok ciddi adımlar attık. Dijital güvenlik çalışmalarımızı covid öncesinde geliştirmeye başlamıştık ve son 1,5 yılda bu konuda çok yol aldık. Doğuş Teknolojiyle beraber yürüttüğümüz dijital proje çalışmaları, 2021 yılında da artan bir ivme ile ilerledi. 2021 Aralık itibariyle toplam 60 dijital proje tamamlandı ve 54 projenin yazılım geliştirme çalışmaları devam ediyor.

Sürdürülebilirlik çalışmalarımız yine yoğun olarak devam etti.  Her ne kadar dünya beklemediği ve hazırlıklı olmadığı bir biçimde sarsıcı koşullarla karşılaşmış olsa da, bu döngüye öncesinden uyum sağlayabilmek amacıyla kaynaklarımızı verimli kullanmak, tüm operasyonlarımızı sürdürülebilirlik standartlarına uygun biçimde gözden geçirmek için hedeflerimizi gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda iklim değişikliğini finansal bir risk kabul ediyoruz. Büyük önem arz eden ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi kurulum çalışmalarımızı tamamladık ve sertifika sürecini tamamlayarak uluslararası Çevre sertifikamızı aldık.

Elektrik tüketimimizin temiz enerjiyle karşılanması amacıyla 12 milyon TL tutarında bir yatırımla gerçekleştirdiğimiz solar panel projemizin inşaatı için anlaşma sağladık. Lojistik binasının çatısına yerleştirilecek panellerle kullandığımız enerjinin yüzde 115’ini elde edeceğiz. Yani kullandığımızdan da fazlasını güneş enerjisinden sağlayacağız. Bu çalışmayla, önümüzdeki yıllarda tüm yetkili satıcı ve servislerimizin yenilenebilir enerjiye geçişine örnek olmayı ve karbon emisyonlarında ciddi oranda düşüş sağlamayı hedefliyoruz.

2021 yılında yetkili satıcı / servis ağımız da büyüdü; 10 Yetkili Satıcı ve 4 Yetkili Servis hizmete açtık. 2022 yılında 11 Yetkili Satıcı ve 3 Yetkili Servisin hizmete girmesini planlıyoruz. 

Ayrıca, 2021 yılında tesislerimize yönelik yatırımlara devam ettik. Ekim ayı sonu itibarıyla Doğuş Otomotiv olarak Doğuş Otomotiv Plus ismini verdiğimiz müşteri deneyim merkezimizle Galataport İstanbul'da yerimizi aldık. Mimari anlamda Çok markalı ilk city Showroom konsepti tasarımı oldu.

2022 yılına ilişkin öngörülerimizin temelini ise, maalesef mevcut çip krizinin devamlılığı oluşturuyor. Sözkonusu durumun 2022’nin ikinci çeyreğini de etkileyeceğini düşünüyoruz. Markalarımızın ürün gamında bu gibi aksaklıkların ve gecikmelerin olacağını tahmin ediyoruz. Ancak, 2022’nin ikinci yarısından sonra çiple ilgili krizin sona ereceğini tahmin ediyoruz.

Buna karşılık, pandemiyle ilgili yaşanan sıkıntılar azalsa da, endüstrinin yakın zamanda uzun süreli bir sakinleşme dönemine girmesi pek olası görünmüyor. 5G ağlarının devreye girmesi, elektrikli otomobil üretiminin daha da artması ve Nesnelerin İnterneti teknolojisinin ciddi bir gelişim içinde olması nedenleriyle bu çiplere olan talebin daha da artmasını beraberinde getirecektir. Tabloda, çip üreticisi büyük şirketlerin arasındaki rekabetin daha artacağını ve bu alanda iki büyük ülkeden biri olan ve bu konudaki en büyük güç olmak isteyen Çin ile yerini korumayı ve sağlamlaştırmayı amaçlayan ABD arasındaki ticari gerilimin artacağı da tahmin ediliyor.

Tüm bunlara rağmen Doğuş Otomotiv için 2022 yılı lansmanlar ve projeler açısından yine hareketli ve verimli bir yıl olacak. Mobiilite, djitalleşme, hizmet odaklı çalışmalar, operasyonel verimlilik ve optimum karlılık gündem maddelerimizi oluşturmaya devam edecek.