ODD (Otomotiv Distribütörleri Derneği) raporuna göre, 2017 yılının ilk dört aylık döneminde 173 bin 961 otomobil satışı gerçekleşti. Bu satışların 53 bin 977 adedini kompakt sedanlar oluştururken,  32 bin 978 adedini B sınıfı hatchback modeller gerçekleştirdi.

Diğer yandan kompakt SUV satışları 16 bin 957 adedi bulurken, bir üst seğmen olan D sınıfı sedan modeller 14 bin 283 adet satışa ulaştı.

YERLİ SEDANLAR PAZARIN LOKOMATİFİ OLDU

2017 yılı Ocak- Nisan döneminde sedan modellerde yoğun bir rekabet yaşanıyor.

,

En çok satışın gerçekleştiği bu sınıfta, Türkiye’de Yılın Otomobili seçilen ve üretimi Bursa’da gerçekleşen Renault Megane Sedan, 9 bin 633 adet satışla en çok tercih edilen model oldu.

Hemen akabinde yine bir Bursa’lı model olan Fiat Egea Sedan 8 bin 277 adet satışla en çok tercih edilen ikinci model oldu.

Yine bir yerli üretim model olan Honda Civic Sedan da 6 bin 495 satış gerçekleştirerek düşüşe geçen otomobil pazarını alevlendirmeyi başardı.

KÜÇÜK SINIFIN VAZGEÇİLMEZLERİ

Küçük sınıf hatckback modeller, otomobil pazarının en çok tercih edilen ikinci segmenti oldu. Bu sınıfta da Renault, Clio modeli ile 7 bin 876 adet otomobil satışı gerçekleştirerek B hactback pazarında lider konumunu korudu.

Pratikliği ve düşük yakıt tüketimi ile bilinen Hyundai i20 modeli 5 bin 552 satışla bu segmentin ikinci gücü oldu.

Volkswagen’in sağlam duruşlu modeli Polo ise 4 bin 712 adet gerçekleştirerek  B sınıfı hatchback modellerin en çok tercih edilen modellerinden oldu.

SUV SATIŞLARI TIRMANIŞA GEÇİYOR

Günümüz trendlerinin en önde gelenlerinden birisi hiç kuşkusuz iyi bir SUV sahibi olmak… Bu trendin ülkemizde yaygınlaştığı dönemde, pazar içinde de kıyasıya bir rekabet yaşanıyor. Bu rekabeti önde götüren Dacia, 4 bin 467 adet Duster modeli satarak, ilk dört ayın en çok tercih edilen SUV modeli oldu.

Geçtiğimiz yılın pazar lideri Nissan ise Qashqai modeli ile 3 bin 486 adet satış gerçekleştirerek otomobil pazarına renk kattı.

Üçüncü sırada yer alan Hyundai de 1.984 adet Tucson satışı gerçekleştirerek SUV pazarının öncüleri konumunda yer almayı başardı.

SEDAN MODELLERİN VAZGEÇİLMEZLERİ

Otomobil pazarının en çok tercih edilen segmentlerinden birisi olan D sedan sınıfında Türkiye’nin en çok tercih edilen modeli Volkswagen Passat, 5 bin 588 adetlik açık ara satış ile bu ünvanını korumayı başardı.

Mercedes-Benz ise premium (lüks) otomobili C Serisi ile 2 bin 434 satış gerçekleştirerek hem premium segmentin lideri olurken, hem de D sınıfı sedan modellerin öncüleri arasında yer aldı.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’de Yılın Otomobili seçilen Skoda Superb ise 1.546 adet satışla bu ikiliyi takip etti.

Yazı: Buğra Özkan- Quattroruote dergisi