Peugeot, yeni 308 modeli ile tüm dünyada yükselişe geçti. Bu yükselişle birlikte tanıtılan yeni teknolojiler, yeni motorlar ve yeni tasarımlar herkeste merak uyandırmaya başladı. Bu merak gelecek yıllarda neler yapabilirler düşüncesine dönmeye başladı. Nedeni ise Peugeot’un şimdiye kadar yaptığı en ilgi çekici otomobillerden biri olan yeni Peugeot 3008. Peugeot’un 2008 yılında tanıttığı ve 2009 yılında piyasaya sürdüğü modeli olan 3008, Peugeot için önemli bir yere sahipti.Markanın C Crossover segmentine girişini temsil eden otomobil, MPV görüntüsü ve rakiplerinin ona karşı üstün tarafları nedeniyle çok fazla sevilmedi. 2014 yılında yaşadığı makyaj operasyonu ile markanın yeni yüzüne adapte olmaya çalışan model yine rakiplerine göre güçsüz kalıyordu. Bir süre boyunca ülkemizde tek motor seçeneği ile satılması da herkese hitap etmeyen bir otomobil olmasına neden olmuştu. Dünya çapında beklediği ilgiyi göremeyen Peugeot, %400 büyüyen Crossover segmentinden büyük bir pay almak istiyordu. Bunun için ise, sır gibi saklanan bir Crossover üzerinde çalıştılar. O Crossover artık yollarda ve bizim de test konuğumuz.

Yeni Peugeot 3008, artık tamamen farklı bir görünüme sahip. Kaslı yapısı, araziye yönelik parçaları, keskin ve sert hatlardan oluşan tasarımı onu gerçek bir Crossover görünümüne kavuşturmuş. Ön tasarımda markanın yeni yüzüne sahip olan model, kıvrımlı kaputu, LED teknolojisine sahip farları ve geniş ön tamponu ile oldukça heybetli bir görüntüye sahip.

Yan tasarımda ise kapı altlarındaki plastik korumalar, kapıların arasındaki kaplamalar, aracın daha güçlü görünmesini sağlamış. Arka tasarımda ise çok farklı bir görüntü sunan 3008, kaplan pençesi görünümündeki LED’li stop lambaları ile farklı bir görüntü sunuyor. Stop lambaları arasındaki piano black kaplama ise araca elit bir hava kazandırıyor. Benim gözümde Peugeot’un şimdiye kadar yaptığı en iyi tasarımlardan olan yeni 3008, iç mekanda ise çok büyük farklılıklar sunuyor.

Minimal tasarımın işlevsellik ile buluşması

Peugeot 2016 yılının başlarında tanıttığı i-Cocpit sistemi ile herkesi şaşırtmayı başarmıştı. Minimalist tasarım çizgileri ve işlevselliği bir araya getiren bu konsol düzeni, ilk defa 3008 modelinde kullanılmaya başlandı.

Küçük direksiyon simidi, direksiyonun üzerinde konumlandırılan göstergeler, dokunmatik multimedya sistemi üzerinden bir çok işlevin yapılması gibi özelliklere sahip olan i-Cocpit, güzel bir görsellik dışında fonksiyonellikte sunuyor. Bolca eşya gözüne sahip olan iç mekanda, çok az sayıda tuş bulunuyor. Ş şeklindeki düğmeler ile şık görüntü kazanan konsol, 8 inç büyüklüğündeki multimedya ekranı sayesinde derli toplu bir görüntüye sahip. Kullanılan malzemelerin kalitesi ise tatmin ediyor. Kapı ve ön konsolda bulunan LED ambiyans aydınlatmaları 3008’in içerisinde daha elit bir hava estiriyor.

Yeni koltuklar ise hem sizi sıkı sıkı sarıyor hem de, konforlu yolculuk yapmanızı sağlıyor. Masaj özelliğine sahip olması ise yorulmanızı engelliyor.  3008’in en önemli yeniliklerinden biri’de artan boyutları ve bu farkın iç mekanda da fark edilmesi.  6.5 cm uzayan aks mesafesi sayesinde arka bölümde biraz daha geniş iç mekan sunan 3008, 2 cm azalan yüksekliğine ve büyük cam tavanına rağmen, yeterli bas mesafesi sunuyor.  160 litre artan bagaj hacmi sayesinde 591 litrelik devasa bir bagaja kavuşan 3008, artık hem elektrikli hem de tek parçalı bagaj kapağına sahip.

Yenilenmenin habercisi yeni motorlar.

Peugeot 3008, 2015 yılında yeni motor ve şanzımana kavuşmuştu. Bu değişimle birlikte daha konforlu hale gelen model, tamamen yenilenen versiyonunda da aynı motor ve şanzıman yer veriyor. Peugeot ve Citroen’in ortaklaşa geliştirdiği 1.6 litrelik BlueHDI adındaki dizel motor, ürettiği 120 HP güç ile yeterli performansı sağlıyor. Aisin firmasından alınan yeni 6 ileri tork konvertörlü şanzıman ise kusursuz vites geçişleri ile gücü baltalamıyor. Fabrika verilerine göre 4.7 litre ortalama tüketime sahip olan 3008, testimizin sonucunda 6.7 litrelik ortalama tüketime imza attı. Hafif olması sayesinde düşük yakıt tüketimine sahip olan 3008, test aracımızda olan GT-Line donanımı ve opsiyonları ile 160 Bin TL’ye yakın bir fiyata satın alınabiliyor.

 

Teknik Özellikler

 

Motor:  1560 cc, 4 silindirli, turbo dizel

 

Beygir gücü: 120 HP @ 3500 d/d

 

Tork: 300 Nm @ 1750 d/d

 

Şanzıman: 6 ileri otomatik

 

Maksimum hız: 189 km/s

 

0-100 km/s hızlanma: 11.2 sn

 

Ortalama tüketim: 4.7 lt/100 km

 

Bagaj hacmi: 591 lt

 

Ağırlık: 1300 kg


Fiyat: 150.900 TL