Subaru mühendisleri tarafından geliştirilen stereo kamera teknolojisinin kullanıldığı ilk ve en güvenli sistem olma özelliğini taşıyan EyeSight sürücü destek sistemi ADAC*’ın acil fren desteği sistemleri karşılaştırmasında en iyi performansı gösterdi. Yayaların karıştığı kazaları etkili şekilde önleyen, gece ve gündüz yol koşullarında tam güvenlik sunan EyeSight sistemi, Türkiye’de Premium Orta Segment SUV Subaru Outback ve Sport Tourer Levorg’da kullanılıyor.

Subaru tarafından geliştirilen stereo kamera sisteminin kullanıldığı ilk sistem olma özelliği taşıyan EyeSight’ın yaya tanımalı acil durum fren teknolojisi Alman Otomobil Kulübü’nün (ADAC) gerçekleştirdiği güvenlik testinden tam not aldı. Ölümlü trafik kazalarının önüne geçmek için geliştirilen bu özel sistem sayesinde gece ve gündüz tüm yol koşullarında yayalar için tam koruma sağlanıyor.  Karşılaştırmalı testte ADAC, dört büyük araç üreticisinden altı orta sınıf model ve markanın “acil fren destek” sistemini yakından inceledi. ADAC’ın belirlediği kriterlere göre tam puana ulaşan tek sistem olan EyeSight bunu üç kategoride birden başardı. Subaru Outback’in stereo kamera teknolojisini temel alan “EyeSight” sistemi, ADAC jürisinden üç kategoride birden tam puan alarak başarısını kanıtlamış oldu.

Subaru’nun tam kapsamlı güvenlik sistemi EyeSight

Subaru EyeSight teknolojisi, araçlar, yayalar ve bisiklet kullanıcıları gibi hareketli nesneleri ve şeritleri algılamak için yalnızca stereo kamera teknolojisinin kullanıldığı ilk sistem. EyeSight teknolojisi Subaru mühendislerinin, seksenlerin sonunda Japonya’da Subaru araçlarda test edilen ve uygulanan milimetrik dalga radar ve lazer radar gibi diğer sistemlerin ardından kapsamlı bir araştırma ve gelişimi sonucunda ortaya çıktı.

Kullanıcının önündeki yol için ikinci bir çift göz gibi olan EyeSight, neredeyse insan gözü kadar etkin olan mükemmel görüntü tanımlama ile üç boyutlu renkli görüntüler yakalayan iki stereo kameraya sahip. İki kameradan alınan görüntüleri şekil, hız ve uzaklığı kesin bir şekilde belirlemek için kullanan EyeSight yalnızca araçları değil, aynı zamanda motorsiklet, bisiklet ve yayaları da algılıyor.

Potansiyel bir tehlike algıladığında sürücüyü uyararak kazanın meydana gelmesini önlemeye yardımcı olmak için gerekirse fren sistemini de devreye sokuyor. Adaptif Hız kontrolü, Şerit İçi Kontrolü ve Şeritten Çıkma Uyarısı, Önde Giden Aracın Hareket Etme Uyarısı, Şerit Takip Asistanı, Çarpışma Öncesi Fren Sistemi ve Çarpışma Öncesi Gaz Kontrolü gibi geliştirilmiş güvenlik performansıyla EyeSight, sürücü üzerindeki yükü azaltıyor ve araçtaki güvenlik hissini artırıyor.

Levorg’da sunulmaya başlanan “yeni nesil EyeSight”, mevcut özelliklerinin yanı sıra Şerit Takip Asistanı ve Şeritte Kalma Asistanı gibi özelliklere de sahip. Dünya çapındaki pek çok bağımsız testte veya benzer sistemler ile gerçekleştirilen karşılaştırmalarda Subaru’nun EyeSight sistemi türünün en iyi örneklerinden biri olarak nitelendiriliyor.

Diğer araç üreticilerin kullandığı sistemler kamera ve radar ya da mikrodalga ışınlar gibi farklı sensor teknolojileri kullanırken EyeSight tamamen optic olarak işlev görüyor. Subaru teknisyenleri tarafından dikiz aynasının sağ ve sol kısmına, birlikte stereoskopik bir görüntü meydana getiren iki kamera yerleştiriliyor. ADAC’a ek olarak, ABD Karayolu Güvenliği Sigorta Kurumu (IIHS) gibi bağımsız test merkezleri de sistemin mükemmel çalışma prensibini ve güvenilirliğini onaylıyor. Önden çarpışmanın engellenmesi kategorisinde ise Subaru Outback, IIHS testinden maksimum puan alan tek marka oldu. Bu teknoloji aynı zamanda maliyetler ve sigorta kategorisinde olumlu sonuçlar meydana getirdi.