Stellantis ve Samsung ortakları, yeni batarya tesisinin ilk çelik kirişini törenle kaldırdıktan dört ay sonra, ikinci bir tesis inşa etme planlarını açıkladılar. İlkinde olduğu gibi bu tesis de Amerika Birleşik Devletleri'nde yer alacak. Tam olarak nerede kurulacağı hala bir muamma, ancak yeri belirlendiğinde üretim 2027 yılında başlayacak.
Şirketler, StarPlus Energy ortak girişiminin bir parçası olarak inşa etme sözü vererek tesisle ilgili resmi bir mutabakat anlaşması imzaladı. İkinci tesis, başlangıçta 23 GWh olarak planlanan ancak o zamandan beri 33 GWh'ye çıkarılan Kokomo tesisinden biraz daha fazla, yıllık 34 gigawatt-saat (GWh) üretim kapasitesini hedefleyecek.
Bu yeni tesisin ne kadara mal olacağı da belli değil, ancak mevcut projenin 2,5 milyar dolarlık maliyet etiketine karşılık geldiğini hatırlatmakta fayda var.
Stellantis, şu anda Kuzey Amerika için elektrikli araç bataryası üretimine büyük yatırım yapan birçok markadan biri. Bu elbette holdingin Dare Forward 2030 elektrifikasyon planının önemli bir bileşeni. Her şey yolunda giderse, Kuzey Amerika'da satılan yeni Stellantis ailesi araçların yarısı elektrikli olacak ve bu tamamen elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçlardan oluşacak. Avrupa'da ise bu oran yüzde 100'e ulaşacak ve Stellantis bu hedefe ulaşmak için 400 GWh batarya kapasitesine ihtiyaç duyacağını söylüyor.
Stellantis CEO'su Carlos Tavares, "Bu yeni tesis, on yılın sonuna kadar Kuzey Amerika pazarı için en az 25 yeni bataryalı elektrikli araç sunma yönündeki agresif hedefimize ulaşmamıza katkıda bulunacak" dedi. "Büyük ortağımız Samsung SDI ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri'nde daha fazla kapasite eklemeye devam ediyor ve 2038 yılına kadar karbon nötr olma taahhüdümüze ulaşmak için bir sonraki adımları atıyoruz."
Yakın vadede Stellantis ve Samsung SDI, Kokomo fabrikasının 2025'in başlarında faaliyete geçmesini planlıyor. Daha kuzeyde Stellantis, LG ile 2024'ün ilk çeyreğinde faaliyete geçebilecek 45 GWh'lik daha büyük bir fabrika üzerinde çalışıyor.