Pirelli, bu hafta sonu Monza’da gerçekleştirilecek İtalya Grand Prix’si için P Zero Beyaz orta ve P Zero Sarı yumuşak lastiklerin seçildiğini açıkladı.

Seçilen lastiklerin çok yönlü hamuru, Monza’da her zaman ihtiyaç duyulan performans ve dayanıklılık özelliklerini dengeliyor. Lastiklerin her tarafına etki eden 4,5G’ye kadar varan yüksek enerji yüklemesi ve pistte yer alan bordürlere sert çarpmalar gibi nedenlerle lastik hamuru ve yapısı bütün etap boyunca zorluklarla mücadele etmek zorunda kalıyor. Formula 1 takvimindeki en hızlı düzlüklerden bir kaçına sahip Monza, otomobilleri özel bir düşük sürtünmeli aerodinamik ayarı kullanmaya yönlendiriyor.

Tarihi ve atmosferiyle Monza’nın her zaman sezonun dikkat çekici pistlerinden biri olduğunu söyleyen Pirelli Motor Sporları Direktörü Paul Hembery, orta sertlikteki ve geçen yıldan bir kademe daha yumuşak olan hamurların bu pistin hızını daha ön plana çıkarmasına çok uygun olacağını belirtti. Paul Hembery şöyle devam etti: “Normal derecede bir aşınma ve bozulma bekliyoruz. Hız açısından oldukça yakın özelliklere sahip iki hamur olması birkaç seçeneği ortaya çıkarıyor. Monza’da otomobillerin düşük bastırma kuvvetiyle gitmesi, aslında hızlanma ve frenlemede lastiklerin üzerindeki iş yükünü önemli ölçüde artırıyor; çünkü otomobili yukarıdan aşağıya bastıran kuvvetin azalması nedeniyle, mekanik yol tutma görevi tamamen lastiklere kalıyor. Monza’daki bordürlerle birlikte bu durum lastiklerimizin sürekli olarak çok çeşitli zorluklarla karşılaşmasına neden oluyor ve sürekli bir dayanıklılık ve performans gerektiriyor”.

Pirelli’den lastik uyarısı

Monza gibi hızlı pistler, yavaş pistlere göre lastiklere daha fazla yük bindirir; çünkü yarışta ortaya çıkan bütün kuvvetler özellikle lastiğin omzunda ısı birikimini teşvik eder. Monza’da örneğin Parabolica gibi çok uzun virajlar olması nedeniyle önemli ölçüde yanal enerji ihtiyacı var. Aynı şekilde yol tutma ve frenleme ihtiyaçları nedeniyle uzunlamasına gereklilikler de büyüktür.

Monza’da kullanılan düşük bastırma kuvveti ayarıyla sürücülerin hızlanma sırasında patinaj yaptırmamak için özellikle arka lastiklere dikkat etmeleri gerekiyor. Ancak madalyonun diğer yüzünde ise saatte 360 km civarındaki artırılmış azami hız bulunuyor.