Otobanda ortalama hız limitini aşan sürücülere ceza kesilecek. Hız koridoru sistemiyle araçların otoyollarda giriş ve çıkış yaptıkları gişeler arasında kat etmiş oldukları mesafe ve ortalama hızları hesaplanıyor. 1 Temmuz’dan itibaren araçların yoldaki hızları ve gişelere giriş çıkış süreleri dikkate alınarak hız ihlali yapan sürücülere cezai işlem uygulanıyor.

ORTALAMA HIZ KAÇTIR? KİME CEZA KESİLECEK?

Mahmutbey’den Edirne arası gişelere ortalama 120 km hız yapılması gerekir. Bu da ortalama 1 saat 55 dakikaya tekabül ediyor. Eğer sürücü daha kısa sürede Mahmutbey’den Edirne’ye giderse kendisine ceza kesilecek.

ORTALAMA HIZ CEZASIYLA BİRLİKTE NELER DEĞİŞTİ?

Vatandaşa önceden çok kısa mesafede onlarca ceza kesiliyordu. Bu sayede bunu da önleyebilecek bir sistem geliştirildi.

Bu sistemle birlikte gişeler arası belirtiler süreyi daha kısa zamanda kat eden uyanık sürücüler gişe çıkışlarında beklemeye başladı ama bu ceza yememek için bir çözüm değildir.

Buna önlem almak için belirli aralıklarla plaka tanımlayan radar sistemi uygulanmaktadır ve bu araçlar bekleme yapsa bile arada belirli noktalardan ne kadar hızla geçtiği tespit edilebilecek ve bu sebeple bu kişilerin cezadan kurtulabilmeleri mümkün olmayacaktır.

Otoyolda belirli aralıklarla bulunan kameralarla da hız ölçümü yapılabiliyor, artık uyanık sürücüler için gişe önünde beklemek fayda etmeyecek. Bu sistem devreye girdi diye HGS ve radarlar devre dışı kalmadı.

ORTALAMA HIZ CEZASININ ÖNEMİ

Kontrol sistemiyle birlikte gözle görülür bir şekilde kaza oranlarını azaldı. Devreye girdiği tarihten günümüze özellikle kullanıldığı otobanlarda kazalar neredeyse yarı yarıya düştü.

İnsan yaşamını kurtaran bir sistemdir, çünkü sürücü hız yaparken sadece kendi yaşamını değil başkasının da yaşamını tehlikeye atıyor. Başkalarının yaşamının sonlanmasına veya sakat kalmasına sebebiyet veriyor.

ORTALAMA HIZ CEZASININ UYGULANDIĞI OTOYOLLAR

Yeni sistem Ankara, İstanbul, İstanbul-Edirne, İzmir-Aydın, Niğde-Şanlıurfa, Adana-Mersin ve Adana-Şanlıurfa otoyollarında kullanılıyor.

ORTALAMA HIZ CEZASININ ÜCRETİ

Hız limitini aşan sürücülere 154 lira dan 427 liraya kadar para cezası kesiliyor.