Nasıl geçtiğini anlayamadığımız bir Mart geçti. Şubat’ın hüznü ve o karamsar ruh halini tam olarak atlatamadık. Ama yine de hayat devam ederken, günlük rutine, hay-huy’a daldık. Şimdi biraz marta biraz da nisana şöyle bir göz atalım.
İlkleri yaşadığımız bir mart ayı oldu. TOGG;  heyecanı ve gelişmeleriyle her şeyiyle işlkleri yaşadığımız bir süreç oldu. Şimdi gözler sıraya girip çekilişten de TOGG alan 20 bin müşterin bu “akıllı cihazları” nasıl değerlendireceğinde. Kimler kullanacak, kimler hemen satışa çıkarak. Sırasını bile satılığa çıkartanlar vardı. Bu binlerce kişiden kimleri yollarda göreceğiz merak ediyorum. Bayisi, servisi, yetkili satıcısı olmayan ve hepimiz için de bir “ilk” olan bu süreci merakla takip ediyoruz. Mart’ın en çok ses getiren olaylarından biri de Chery’nin 3 modelle Türkiye’ye tekrar satışlarına başlaması oldu. Her haberimiz, her twitimiz, her videomuz binlerce, yüz binlerce kez okundu, tıklandı etkileşim aldı. Ben son dönemde bu kadar bir çılgınlık görmedim. Umarım hedefledikleri satış rakamlarına ulaşacaklar.
Siz bu yazıyı 3 Nisan pazartesi okuyorsunuz. 4 Nisan’da Mart ayı satışları açıklanacak. Ayın ilk haftası sosyal medya paylaşımlarımda Mart ayının 100 bini geçeceğini söylemiştim. Evet 100 bini kesin geçecek. Yine tim Mart ayları içinde satış rekoruna imza atılacak. Şu ekonomik atmosferimizde çok ama çok güzel rakamlar bunlar. Nedenleri, sonuçları farklı kriterlerle açıklanabilir. Ama otomotiv sektörünü hiç bir zaman bu kadar rahat araç satar hale gelmemişti.  Aracı bir şekilde Türkiye’ye sokan anında satıyor. Müşteri hazır sırada bekliyor. Fazlasıyla para vermeye razı. Daha ne ister ki bir insan…

OGD Yılın Otomobili Seçim heyecanı başlıyor.


Benim de “kurucu üye”lerinden biri olduğum Otomotiv Gazetecileri Derneği’nin  geleneksel yarışması “Türkiye’de Yılın Otomobili” ilk seçmeleri başlıyor. Rekabet ve markaların bu ödülü almak için gösterdikleri iştah her geçen sene daha da artıyor. Bu sene bazı değişiklikler var. İşte o detaylar.
Bu yıl 33 aday otomobil arasından “Yılın Otomobili” için yarışacak 7 finalisti belirlemek için ilk oylama 3-8 Nisan tarihleri arasında yapılacak. Sonuçlar 10 Nisan 2023 tarihinde açıklanacak. 
Ardından 23 Mayıs 2023 tarihinde İntercity İstanbulpark’da test sürüşü yapılacak. Bu etkinlikte jüri üyeleri 7 finalisti bir arada test etme şansı bulacaklar. 
5-10 Nisan arasında yapılan final oylaması sonucunda 2023 Türkiye’de Yılın Otomobili seçilen otomobil ise 13 Haziran’da düzenlenecek ödül töreninde açıklanacak. Ayrıca OGD, bu yıl da “Yılın Tasarımı”, Yılın İnovatif Projesi” ve “Yılın Basın Lansman’ı” kategorilerinde de ödül verecek.

HER YIL DEĞERLENDİRME YAPILACAK

Bu yıl 8’incisi düzenlenen “Türkiye’de Yılın Otomobili” yarışmasında ilk kez yeni bir yöntem uygulanacak. Yılın Otomobili için oylamayı sadece “Seçici Kurul”daki üyeler yapabilecek. OGD Yönetim Kurulu kısa bir süre önce üyeler arasında bir anket düzenlemişti. Bu ankette üyelerden gelen görüşler ve yorumlar sonucunda bir manifesto hazırladı. Seçici Kurul’da yer alan isimleri belirlerken manifesto kriterleri göz önüne alındı. Bu kriterlere uyan üyeler Seçici Kurul’da yer aldı. Her yıl değerlendirme yapılarak Seçici Kurul’daki isimler yeniden belirlenecek.
2023 Seçici Kurul’u şu isimlerden oluşuyor:
Tarık Akagün
Onur Akçay
Emre Anamur
Okan Altan
Ahmet Salih Armağan
Mehmet Emin Avcı
Aslan Batur
Bahadır Bektaş
Recep Bozdağ
Ahmet Çelik
Burak Ertem
Ayça Çizer
İbrahim Davsan
Volkan Demirkuşak
Abdulselam Durdak
Babür Gürel
Fırat İpek
Süreyya İzgi
Doğan Kabak
Serkan Kalkavan
Mehmet Ali Kantarcı
Ercan Karaca
Hırant Kasapoğlu
Sinan Koç
Koray Kodal
Mehmet Onur Koray
Levent Köprülü
Yavuz Müftüoğlu
Ahmet Said Özen
Eray Özgür
Murat Öztürk
Aykut Özdek
Emre Özpeynirci
Mete Tansu
Eren Tekin
Kamil Hakkı Tolunay
Cihangir Perperik
Ufuk Sandık
Sinan Sertoğlu
Ali Yıldırım
Mert Yılmaz
Yaman Yılmaz


Evet Nisan ayında da bu heyecana tanık olacağız.