68 ülkeden 1300 başvuru geldi

 

Beklenenden daha yoğun bir ilginin olduğu prestijli Lexus Tasarım Ödülleri’ne bu yıl 68 farklı ülkeden 1300’ün üzerinde başvuru geldi. Dünyanın her yerinden gelen başvurular, dünyaca ünlü mimarlar David Adjaye ve Shigeru Ban gibi isimlerin yer aldığı jüri tarafından değerlendirildi. Başvurular arasından 12 finalist seçildi ve bu adaylar Nisan ayında düzenlenecek olan Milano Tasarım Haftası’nda tasarımlarını tanıtacak.

 

Bununla birlikte 12 finalist içinden seçilen dört aday da, kendilerine verilen 25 bin doların üzerindeki bir bütçe ile tasarımlarının prototiplerini hayata geçirecek. Prototipi üretilecek çalışmalar ise, birbirinden farklı yaratıcı fikirlerden oluşuyor.

 

“CO-RK” çalışmasıyla jüt iplerini birleştiren bir sistem, sürdürülebilir materyallerle tasarım ürünleri yapılmasını sağlıyor. “Dürüst Yumurta" isimli ikinci finalist, Akıllı Mürekkep Pigmenti ve Göstergeleriyle yumurtanın tazeliğini gösteren bir teknolojiye sahip. Bir diğer fikir olan “Geri Dönüşümlü Elyaf Ekim Makinesi” ise, kullanılmış giysileri yeniden birleştirme teknolojisiyle farklı amaçlar için dönüşüm sağlıyor. Son finalist olan “Hipotetik Testler” çalışması ise toplum, çevre ve teknoloji arasındaki spekülatif ilişkileri araştıran bir test alanı olacak.

 

Finalistlerin arasından seçilen bu dört aday, global tasarımcıların danışmanlığıyla birlikte oluşturacakları prototip çalışmalarını 17-22 Nisan tarihlerinde düzenlenecek olan Milano Tasarım Haftası’nda sergileyecekler. Buradaki sunumun ardından ise Grand Prix kazananı açıklanacak.