Fransız otomobil üreticisi Renault, grubun İran pazarına daha güçlü şekilde dönüş için yürüttüğü müzakerelerin başarıyla sonuçlandığını ve İran yönetimi ile stratejik anlaşma imzalandığını duyurdu.

Renault'dan yapılan açıklamada, İran yönetimi ile varılan anlaşmaya göre, yılda 350 bin araç üretme kapasitesini hedefledikleri ve bu amaçla yeni bir üretim tesisini hizmete sokma kararının alındığı bildirildi. 2018'de hizmete girecek fabrika ile Renault'nun şimdiye kadar ülkede bulunan yatırımları desteklenmiş olacak. İran Endüstriyel Gelişme ve Renovasyon Fonu ile ortak kurulacak şirkette çoğunluk payına sahip olduklarını açıklayan Renault yönetimi, ülkedeki yatırımları artıracaklarını ve bir mühendislik ve alım merkezi oluşturacaklarını belirtti. Bu sayede ülke genelinde yeniden bir satış ve servis ağı kurmayı hedefleyen grup, böylece dağıtımcı sayısını artıracak ve yılda 150 bin araçlık üretim kapasitesi olan yeni bir fabrikayı devreye sokacak.

Geçen yıl temmuz ayında İran ve P5+1 ülkeleri arasında varılan anlaşma sonrasında bu ülkeye uygulanan ambargo kaldırılmış, anlaşma sonrası uluslararası şirketlere yeniden bu ülkeye dönüş izni çıkmıştı. Fransız otomotiv devleri Peugeot ve Citroen, bu yılın başından itibaren İran pazarına dönme amacıyla yerel şirketlerle anlaşma sağladıklarını açıklamıştı.

Ambargo döneminde İran'daki faaliyetlerine devam eden Renault, bu anlaşmayla diğer markalardan farklı olarak yeni işbirliği planı dışında sıfırdan bir yatırım planı uygulamayı seçti.

İran, Fransız otomotiv sektörünün Fransa'dan sonraki en büyük pazarı olma özelliğini gösteriyor.