Türkiye sıfır otomobil pazarı daralmaya devam ediyor. 2018'in 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre otomobil satışları yüzde 24 daralarak 362 bin 465 adet ile kapandı. Eylül’de 17.5 bin adet ile yüzde 67 daralarak yılın en düşük satış rakamları gerçekleşti. Aynı dönemde otomotiv sektöründe 2.el otomobil satışları hareketliydi. Bunun en büyük sebebi 2’inci el araçlara gelen fiyat artışının yeni araçlara gelen zamların çok altında olmasıydı. 2’inci el otomobil satışları ilk 8 ayda geçen yıla göre yaklaşık yüzde 10 büyüyerek 3 milyon 709 bin 763 adete çıktı.

FİYATLAR DAHA MAKUL

Dövizin bir miktar gerilemesine rağmen sıfır km araçlara yapılamayan zamların önümüzdeki günlerde devreye girmesi bekleniyor. Bu yüzden 2”inci el otomobillere talebin artarak sürmesi öngörülüyor. Öte yandan kiralamacılar ve ortalama 1-3 yaş otolara sahip kitlenin çoğunluğu otomobillerini yüksek fiyat farkı ve faizlerden dolayı geğiştirmiyorlar. Bu da piyasada özellikle genç yaş 2’inci el araç eksikliği yaratmakta. Yıl sonunda 2’inci el pazarının yüzde 5-10 arasında büyümesi tahmin ediliyor.

KİRALAMA PAZARI DARALACAK

13 Eylül 2018'den önce “yabancı para cinsinden yapılmış taşıt kiralama sözleşmelerinin, sözleşme sonuna kadar aynı para cinsi ile devamı” filo kiralamacıları bir nebze olsa da rahatlattı. Ancak faizlerin yüksekliği yeni kiralamaların yapılmasında en büyük engel. Yeni yapılacak sözleşmelerde kira fiyatının “ TL” olarak belirlenecek olması kredi maliyetlerinin yükselmesiyle neredeyse durma noktasında. Operasyonel kiralamanın bu dönemde geçmiş yıllardaki yüksek büyüme oranlarına ulaşması zor gözüküyor. Kiralamanın halen satın almaya göre avantajlı olduğu belirtilirken sektörün bu yıl 2017’ye göre yüzde 5-10 daralacağı kaydediliyor.


Fırsatlar devam ediyor

DOD (Doğuş Oto Değerlendirme) Satış Müdürü Erol Gündoğan döviz kurlarındaki artış nedeniyle yeni otomobil satın alımlarında düşüş yaşanırken, ikinci el pazarının büyümeye devam ettiğini söyledi. TÜİK’e göre otomobil devir adedinin 2018 8 ayda yaklaşık yüzde 10 artarak 3.7 milyon adetlere ulaştığını belirten Gündoğün şöyle devam etti:
“Sıfır otomobil satışları daralıyor. DOD olarak bu süreçte yüzde 15’lik büyümeyle yaklaşık 14 bin adet satış gerçekleştirdik. Yeni araç fiyatlarının ve borçlanma maliyetlerinin de artması nedeniyle, tüketiciler araç alım tercihlerinde 2’inci ele ağırlık verdi. Özellikle düşük km’li araçların, yeni modelleri ile arasında oluşan yüksek fiyat farkı nedeniyle tercih edildiğini görüyoruz. Yeni araçlarda yaşanan fiyat artışı, ikinci el araçlara da kademeli olarak yansıyacak. Ancak ikinci el araçlardaki fiyat avantajının bir süre daha devam edeceğini düşünerek ikinci el araç almak isteyenler için fırsatın hala devam ettiğini söyleyebiliriz. “

5.4 MİLYON ADET SATILACAK 

İkinci el pazarının 2018’de geçen yıla göre yüzde 4 büyüyerek 5,4 milyon adetle kapanmasını beklediklerini söyleyen Gündoğan şunları kaydetti:
“DOD olarak tamamı 101 Nokta Ekspertizinden geçmiş, güvenilir ikinci el araçları sergilediğimiz dod.com.tr’ye eklediğimiz araç karşılaştırma ve çoklu model seçimi gibi özelliklerle tüketicinin ikinci el tercihini kolaylaştırmaya ve güven ortamını sağlamaya yönelik yatırımlarımıza devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde yenileyeceğimiz DOD mobil uygulaması ile müşterilerimize beklentilerinin üzerinde hizmetler sunmaya devam edeceğiz.”

KAYNAK: CNN