Hibrit otomobiller için uygulanan özel tüketim vergisinde (ÖTV) indirime gidildi. Konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, elektrik motoru da olan ve elektrik motoru 50 KW'yı geçip motor silindir hacmi 1.800 cm3’ü geçmeyen binek otomobiller için yüzde 90 olan ÖTV oranı yüzde 45'e, motor gücü 100 KW'yı geçip motor silindir hacmi 2.500 cm3'ü geçmeyen binek otomobiller için yüzde 145 olan ÖTV oranı da yüzde 90'a düşürüldü.

Bakanlar Kurulu kararıyla Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren hibrit araçlara ÖTV indirimi bu teknolojinin öncüsü Toyota tarafından çok olumlu olarak karşılandı.

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt hibrit araçlar için bugün yürürlüğe giren ÖTV indirimden çok mutluk olduklarını belirterek şu açıklamalarda bulundu;

“Hükümetimiz tarafından hibrit araçlara getirilen ÖTV indirimi kararını çok olumlu karşılıyor ve hükümetimize bu düzenlemeden ötürü teşekkür ediyoruz. Avrupa’nın dizel ile ilgili çekincelerinin olduğu bir dönemde hibrit araçlarla ilgili bu düzenleme hükümetimizin ne kadar doğru bir karar verdiğini göstermektedir. Elektrikli araçlara sağlanan teşvikten sonra biz de hibrit araçlar için böyle bir teşvik olmasını çok istiyorduk. Uzun soluklu çalışmalarımızda hibrit teknolojisinin ne olduğunu bir çok ortamda gerek yetkililerimize gerekse de halkımıza aktardık. Bu düzenleme ile Türk otomotiv sektöründe yeni bir dönemin başladığını söyleyebiliriz. Hibrit otomobillerin sağladığı düşük yakıt tüketiminin, hem kullanıcılara hem de ülke ekonomisine büyük katkıları olacaktır. Ekonomiye katkının yanı sıra dikkate almamız gereken bir diğer konu ise hibrit otomobillerin çok düşük gaz salımı ile çevre ve insan sağlığı konusundaki hassasiyetini de ortaya koymasıdır.”

Hibrit Otomobil nedir?

Hibrit (melez) otomobillerin amacı benzin sarfiyatını azaltmaktır. Bunu sağlamak için sıkışık trafikte, düşük hızlarda benzin motoru yerine elektrik motorunu kullanmakta ve bu sayede kısmen 0 emisyon salınımı sağlamaktadırlar. Hibrit otomobiller elektrikli araç değildir.

Ahmet ÇELİK