Hedefimiz 100 binli rakamlar

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt Proace lansmanında farklı önemli konulara da dikkat çekti. Bozkurt, daha önce hedef koydukları 50 bin barajını aştıklarını; şimdiki hedeflerinin 2020 yılında 100 bini yakalamak olduğunu belirtti. İşte Bozkurt’un önemli açıklamalarının satır başları

Pazar geçen yıla yakın olur

Otomotiv sektörünün eylül ayından sonra bir toparlanma sürecine gireceğini düşünüyorum.  Ekimden itibaren de globalde ya da ülkemizde, beklenmedik ekonomik bir sıkıntı yaşanmadığı takdirde, sektörün normal seyrine döneceğini öngörüyorum. Son çeyrekte, geçen senenin son çeyreğindeki gibi bir seyir izleneceğini ve toplam pazarın geçen yılın rakamına yakın olacağını tahmin ediyorum.

Faiz’in ne kadar düşeceği önemli

Finansal çözümlerle satın almayı kolaylaştırdığınız zaman bu durum satışlara olumlu yansıyor.  Ancak, ne kadarlık bir indirimden bahsettiğiniz önemli bir konu. Konut için düşündüğünüzde yüz binlerce lira tutarında bir kredi miktarından bahsediyoruz, oysa otomobil satın alınırken kullanılan kredi tutarları görece çok daha düşük tutarlardır. Ayrıca, konut kredilerinde vadeler daha uzun. Otomobile baktığınızda ise; faizler 1,25’ten 1,15’e düştüğünde ilk etapta psikolojik bir etki yaratıyor. Ama aylık 20-30 TL gibi küçük  farklılıklar yansıyor ödemelere. Otomotiv sektöründe sıfır faiz natifleri de sunuluyor. Ama müşteriler günün sonunda cebinden ne kadar para çıktığına bakıyor. Biz her zaman, tüketicinin hayatını kolaylaştıralım, satışı kolaylaştıralım, faiz düşsün deriz. Faiz indirimi ve vade düzenlemesinin mutlaka, etkisi olur; ama ne kadar düştüğüne bağlı.

Hibrit için devrim niteliğinde bir karar!

Hibrit otomobiller konusu bizim yıllardır gündemimizde olan bir konu. Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de çevreci teknolojilerin desteklenmesini istiyor ve her ortamda bunu dile getiriyoruz.  Sistemde konvansiyonel ve elektirkli otomobiller içİn bir vergi tanımı varken, hibrit ile ilgili bir tanım dahi yoktu. Nihayet, son yayınlanan kanun değişikliği ile, artık hibrit de tanım olarak literatüre girmiş bulunuyor. Henüz herhangi bir teşvik söz konusu değil ancak, bu devrim niteliğinde bir adım diyebiliriz.  Bizi çok sevindiren bir çok tarafı var konunun.  Bir tanesi marka olarak hibrit teknolojisini uygulayan  lider bir markayız. Yakın gelecekte her modelimizin bir hibrit versiyonu olmasını hayal ediyoruz.

İkincisi; otomotiv sektörünün bir üyesi olarak teşvikin çıkması halinde; Türkiye’ye artık daha yeni ve temiz teknolojilerin gelmesinin de önünün açılabileceğine inanıyoruz.

Dizel mantığı değişiyor

Şu anda ki gelişmeler gösteriyor ki yakın gelecekte, dizelden uzaklaşılacak. Çünkü insanlar eskiden psikolojik olarak  dizel alıyordu. Yılda beş bin kilometre yapanlar da dizel tercih ediyorlar. Hesap yaptığınızda ise dizelin onlara yararı olmadığına ikna oluyor. Şimdi kullanıcılar da bilinçlendi. Pahalıya aldım pahalıya satarım gibi bir mantıkla da bu iş yürümüyor. Yılda 30-40 bin Km yapmayan kullanıcılar için dizel daha pahalı bir çözüm, ülke ekonomisine ve ayrıca çevreye de çok zararlı bir teknoloji.

Hilux segmentinin lideri

Efsane Hilux‘la  iyi bir geri dönüş yakaladık. Bir önceki Hilux ile önceki sene 1600 civarındaki adetlerdeki  satışla yılı kapamışken,  bu yıl ilk defa Hilux’ un özellikle ticari araç segmentindeki  olumsuzluğa rağmen  lansmanını yaptığımız günden bu yana pick-up segmentin liderliğini elden bırakmıyoruz. Bu yılda 6000 adetlerde  kapatmayı planlıyoruz.