Deneyimli otomobil gazetecisi Okan Altan’ın pilotajında Bursa’dan yola çıkan Fiat Egea Sedan, Türkiye sınırından çıkarak, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna’ya, oradan Ural Dağları, Kazakistan ve Sibirya’ya, en son da Vladivostok’u geçerek Japonya’ya ulaştı. Orta Amerika’ya geçmeye hazırlanan Fiat Egea Sedan, farklı yol ve iklim şartları altında sorunsuzca ilk 10 bin kilometreyi, 3 haftada Mançurya’da tamamladı.

Geliştirme sürecinde Tofaş mühendislerinin büyük rol oynadığı ve Tofaş’ın Bursa Fabrikası’nda üretilerek dünyanın 40 ülkesine ihraç edilen Fiat markasının ‘Ezber Bozan Sedan’ı Egea, çıktığı dünya turunda ilk etabı başarıyla sonlandırdı. Deneyimli otomobil gazetecisi ve AutoBest Jüri Üyesi Okan Altan pilotajında zorlu yolculuğuna başlayan Fiat Egea Sedan, 3 haftada 10 bin kilometreyi aşarak Asya Kıtası’ndaki yolculuğunu tamamladı. Kısa bir süre sonra Japonya’dan Orta Amerika turu için Meksika’ya geçecek olan Fiat Egea Sedan, bambaşka bir kıtada yine zorlu yol koşullarını aşacak. 80 günde, dünya etrafında 40 bin kilometre yol kat edecek olan Fiat Egea Sedan ile dünya turuna çıkan Okan Altan ve deneyimli fotoğrafçı Savaş Yılmaz, 10 bininci kilometreyi Mançurya’da devirdi.  

Okan Altan, “Fiat Egea Sedan ile 3 bin km’den fazla inanılmaz bozuk veya stabilize yolda gittik ve ‘tık’ demedi. En büyük zorluk, ilk 4 bin kilometremiz boyunca Ukrayna ve Batı Rusya’da hiç beklemediğimiz, ‘geçilemeyecek’ kadar bozuk yollardı. Hiçbir uyarı tabelası

olmadan, düzgün asfaltın bir anda parçalanması, karış derinliğinde çukurlardan sıyrılmak zorunda kalmamız, tempomuzu hayliyle düşürdü. 10 bin km. boyunca ortalama saatte 70 kilometre hızla ilerlemek için hesap yaptık. Malum bozuk yollardan saatte 25-30 km/s hızla geçebilirken, izin verilen yerlerde toleransla 90 km/s hıza çıktık” dedi. Ural Dağları’nı hiç durmadan Fiat Egea Sedan’ın başarıyla geçtiğini de belirten Okan Altan, “İlk 10 bin kilometre boyunca pek çok büyük çukurdan geçtik. Bazen 5-6 saat bozuk zeminde ilerledik. Ve aracın süspansiyonunun aşırı dayanıklılığı bizleri çok etkiledi ve güven verdi” dedi.

Yolculuğunun ilk 10 bin kilometresinde Trans-Sibirya’dan geçip, sonsuz steplerde, sert iklim ve yol koşullarına karşı rüştünü ispat eden Fiat Egea Sedan, zorlu yolculuğunu Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi’nde tamamlayacak.