Elon Musk, en az 10 yıl daha Tesla’nın başında kalacak

Elon Musk, her ne kadar Tesla’yı kurduysa da markanın tek lideri o değil. Amerika merkezli markada CEO görevini sürdüren Musk, yönetim kurulunun teklifi sonucu en az 10 yıl daha Tesla’nın başında bulunacak. 2028’e kadar herhangi bir maaş ya da ek ödeme almayacak olan Musk, şirketin performansına göre ciddi primler kazanacak.

12 parçaya ayrılan hedeflere göre şu anda piyasa değeri 59 milyar $ olan Tesla’nın bu periyot sonundaki toplam değerinin en az 100 milyar $’a ulaşması planlanıyor. Şirket 20 milyar $ gelir ve 1.5 milyar $ net kar elde ettiğinde Musk 1 milyar $ değerindeki %1 hissenin sahibi olacak.

Asıl önemli olan nokta ise şirketin belirlediği maksimum rakamlar. Eğer Tesla’nın değeri 10 yıl içerisinde 650 milyar $’a ulaşır, yıllık geliri 175 milyar $ ve net karı 14 milyar $ olursa Elon Musk toplamda %12‘lik hissenin sahibi olacak. Bu da toplam değerlemeye göre yaklaşık 45 milyar $ değerinde hissenin Musk’a geçeceği anlamına geliyor.

Planlar tutarsa Tesla dünyanın en büyüğü olacak

New York borsasında işlem gören Tesla’nın %20 hissesi Elon Musk’a ait. Hedeflerin tutturulması durumunda toplamda markanın %32‘si kurucusunun olacak. Toyota‘nın piyasa değerinin 171 milyar $Apple‘ın piyasa değerinin ise 750 milyar $ olduğunu düşünürsek Elon Musk’a sunulan teklifin Tesla’yı dünyanın en büyük firmalarından biri yapacağını söyleyebiliriz. Ayrıca kişisel servetine yaklaşık 200 milyar $ katacak olan Musk da dünyanın en zengini olma yolunda önemli bir adım atacak.