Otomotiv sektörüne yön veren üreticiler şimdiden elektrikli araçlar için uzun vadeli planlarını açıklarken, 2017 yılında dünya genelinde yüzde yüz elektrikliveya şarj edilebilir hibrid otomobil satışlarının 1 milyonu aştığı açıklandı.

Elektrikli otomobil satışları 2017 yılında rekor kırdı!

Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yayınlanan rapora göre, elektrikli otomobilsatışlarındaki yükselişe en büyük katkıyı ( yüzde 57 ) Çin sağladı. Zira, geçtiğimiz yıl dünyada satılan 1,1 milyon aracın yarısından fazlası ( 580.000 ) Çin’de satıldı. Genelde ise elektrikli otomobiller, geçen yıl Çin’de yüzde 2,2 paya sahip oldu.

Çin’de elektrikli araçlara odaklanılmasının en büyük sebeplerinden birisi, hava kirliliğinin önlenmesi. Bu nedenle Çin, sadece 2017 yılında trafiğe, dünyanın ikinci büyük piyasası ABD’nin iki katından fazla elektrikli veya hibrid araç soktu.

Elektrikli otomobil satışları

Dünya üzerindeki elektrikli araç sayısı, geçen yılın sonunda 3,1 milyonu geçti. Çin ise tek başına bu sayının yüzde 40’ına ev sahipliği yapıyor. Bu alanda en çok ilerleme sağlanan ülkelerden Norveç’te ise, satılan yeni araçların yüzde 39 kadarı elektrikli araçlardan oluşuyor.

İzlanda ve İsveç’te ise satışların %11,7 ve %6,3 kadarı elektrikli araçlardan oluşuyor. Ayrıca, otomobillerin yanı sıra iki tekerlekli araçlarda ve otobüslerde de elektrikli olanların sayısı hızla artıyor. Geçen yıl dünyada elektrikli otobüslerin satışı 100.000, iki tekerleklilerin satışı ise 30 milyon gibi sayılara ulaştı.