Sektörel değerlendirmelerde de bulunan Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, 2017’nin zor bir yıl olacağına dair genel bir beklenti olduğunu, ancak Tofaş olarak iddialı hedefler belirlediklerini anlattı. “Arkamıza aldığımız Egea rüzgârını, şirketi daha da yukarı taşımak için kullanacağız” diyen Eroldu, sözlerine şöyle devam etti: “2017’ye yönelik birçok hazırlık yaptık. Kapasiteyi ocak ayında 400 binden 450 bine çıkardık. Egea Ailesi için ikinci gövde hattı kurduk. Boyahanede yenilikçi uygulamalar ile üretimi sürekli kıldık. 2014’ten 2016’ya yüzde 90 büyüyen üretim hacmini, 2017’de arttırmaya devam edeceğiz; 380 bin adetlik üretimimizi, 430-440 bin aralığına çıkartmayı öngörüyoruz. 280 bin adet olan ihracatı da 330-340 bine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Bu dönemde Avrupa pazarlarındaki iyileşmenin avantaj sağladığına dikkat çeken Eroldu, “Avrupa otomotiv pazarı eski günlerine geri dönüyor. İşimizin yüzde 70’i ihracat olacak. İhracatçı kimliğiyle daha fazla dış pazarlara bağlı bir şirket haline geliyoruz” dedi.

 

Otomotiv sektöründeki gidişatı ve yılsonu beklentilerini de açıklayan Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, “Ocak ayında pazar büyüme kaydetti ancak bu büyümede stokların etkisi var. Doğru değerlendirmeyi stoklar tükendikten sonra, mart ayı itibarıyla yapabileceğiz. Yılı 870 bin – 880 bin adet bandında kapatacağımızı öngörüyoruz” dedi. Cengiz Eroldu, bu yıl iç pazarda 40 bin adet civarında Fiat Egea satışı hedeflediklerini de sözlerine ekledi. 

2016 yılını 383 bin adet araç üretimiyle kapattık!

Tofaş olarak 2016 yılında başarılı bir yıl geçirdiklerini söyleyen Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, 2016 yılında Tofaş’ın performansını üretim yeteneklerinin belirlediğini, önemli rakamlara imza attıklarını, günde 1566 ve ayda 40 bin araç üretimi gerçekleştirmelerinin Türkiye otomotiv sanayinde bugüne kadar ulaşılmamış rekor rakamlar olduğunu vurguladı. 2016 yılını 383 bin adet araç üretimiyle kapattıklarını söyleyen Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, “Bu rakam otomotiv sanayinde yine bir rekor oldu. Tofaş’ın gerçekleştirdiği bu üretim Türk otomotiv sektörünün 4’te 1’ini oluşturdu. Türkiye’deki otomotiv ihracatının da 4’te 1’i Tofaş tarafından gerçekleştirildi. 2016 yılında 280 bin adetlik ihracat rakamına ulaştık. Bu rakam da tıpkı üretimde olduğu gibi ülkemiz otomotiv sektörü açısından bir rekor oldu. Toplamda hem üretim hem de ihracatta sektörümüzü bir adım daha öteye taşıdık” diye konuştu.

Cengiz Eroldu “Üretim ve ihracattaki rakamlar doğrultusunda Tofaş’ın toplam ihracatının 3.2 milyar dolara ulaştığını açıklayan Cengiz Eroldu, “İhracat fazlamız ise 1 milyar dolara ulaştı. Böylece geçen yılki dış ticaret fazlamızı yüzde 140 oranında artırmış olduk” dedi.  Sektör toplamında, ilk 3 çeyrekte 1,4 milyar dolar dış ticaret fazlası sağlandığını hatırlatan ErolduTüm yıl simülasyonu yaparsak sektörün toplam dış ticaret fazlasının yarısının Tofaş’tan geldiğini tahmin edebiliriz.   Yerli üretimden en çok satış yapan firma olmamızın da bu sonuçta önemli bir katkısı var” dedi.

“Egea’nın bereketi Tofaş’ı iki yılda ikiye katladı”

Tofaş için Egea projesinin önemini ve getirdiği ivmeyi ortaya koymak açısından 2014 – 2016 yılları karşılaştırmasına bakmanın doğru olacağını söyleyen Cengiz Eroldu, “2014 yılından 2016’ya kadar olan dönemde üretimimiz yüzde 72, ihracatımız ise yüzde 96 arttı. Ciromuz yüzde 91 oranında arttı ve 7.4 milyar TL’den tam 14.2 milyar TL’ye yükseldi. 2014 yılında Tofaş’ın piyasa değeri 7.3 milyar TL iken, geldiğimiz noktada 12.3 milyar TL’ye yükseldi. İşte bu noktada Egea projesinin bereketiyle, Tofaş’ı iki yılda ikiye katladığını görüyoruz. İş hayatında iki kavram var; biri işleri doğru yapmak, diğeri ise doğru işi yapmak. Genel eğilim işleri doğru yapmak peşinde oluyor; ancak asıl önemli olan doğru işi yapmak. Egea bu anlamda baştan sona doğru bir iş oldu. Projenin getirdiği sonuçlar Tofaş’a lig atlatmış oldu” diye konuştu.

İç pazarda, toplam satışımız 110 bin adet oldu.

Tofaş olarak 2016 yılında farklı bir politika izledik biliyorsunuz, perakende satışlarımızı artırmaya odaklandık” diye ekledi.  Egea’nın başarısının 2016 yılında Tofaş’a gurur verdiğini vurgulayan Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, Türkiye’de geçen yılın en çok satılan otomobilinin Fiat Egea modeli olduğunu hatırlattı. “Egea model ailesinin yarattığı ivmeyle şirketimizin cirosu 14.2 milyar dolara yükseldi. Ciromuz geçen seneye göre yüzde 43.5 artış gösterdi. 2016’daki yatırımlarımız ise 352 milyon Euro seviyesinde gerçekleşti. Böylece 2014, 2015 ve 2016 yılları toplamında 1.1 milyar Euro’luk bir yatırım yapmış olduk” ifadelerini kullandı.

Yeni Birlik Gazetesi’nden alınmıştır