Londra Üniversitesi Psikoloji bölümü, araç kullanırken müzik dinlemenin üzerine deney yaptı ve önemli sonuçlara ulaştı. Müziğin sürüşe etkilerini tespit etmek için yapılan deneyde 4 kadın ve 4 erkek sürücü kullanılırken, sürücüler aynı mesafede farklı türlerde müzikler dinledi. Bu sırada oförlerin dikkat yeteneği, refleksleri, odaklanma oranları ve kalp atışları incelendi.

Deney sonucunda hareketli şarkılar dinleyen sürücülerin kalp atış hızları arttı ve ritme göre hızlayıp yavaşlama tespit edildi. Ayrıca şoförlerin yoldan çok müziğin ritmine odaklandığı belirtildi.

TÜRLERE GÖRE TEPKİLER

Şarkı türlerine göre bakıldığında ise; hip-hop ve rap dinleyenler hızlarını dengesiz bir şekilde artırıp azalttılar. Bunu, şarkının ritmini uyabilmek için yaptılar. Rock dinleyenler ise agresifleşti. Dans ve hareketli müzik dinleyenlerde yola değil şarkıya odaklanma durumu tespit edildi.

KLASİK MÜZİK TEHLİKELİ

Öte yandan ‘klasik müzik yararlıdır’ tezi de çürütüldü. Deney sonucuna göre, dakikada 60 ile 80 arasında atan insan kalbi için klasik müzik de araç da dinlenmesi uygun müzik türlerinden değil.

EN GÜVENLİSİ…

Yine de araştırmalara göre en güvenli olanı hiç müzik dinlemeden araç kullanmak.