Otomotiv sektöründeki 48 markayı temsil eden Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin ilkini 2010 yılında gerçekleştirdiği Gladyatör Ödülleri, altıncı yılında da unutulmaz bir geceye imza attı. Nefeslerin tutulduğu gecede, yılın en başarılı marka ve çalışmaları ödüle layık görüldü. Four Seasons Oteli’nde düzenlenen törene, ODD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, otomotiv dünyasının saygın temsilcileri, basın mensupları ve davetliler katıldı.

7 Ocak Perşembe gecesi Four Seasons Otel’de gerçekleşen geleneksel gecede “Satış” ve “İletişim” kategorilerindeki 19 dalda ödüller sahiplerini buldu. ODD 2015 Gladyatörleri gecesi Burcu Esmersoy ve Anıl İlter’in sunuculuğunda gerçekleşti.

2015 sürprizlerle dolu bir yıl oldu

Gecede konuşma yapan ODD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, otomotiv sektörünün geleneksel organizasyonlarından birini daha gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek şunları söyledi: “Geçtiğimiz 365 güne çok şey sığdırdık. 100’un üzerinde yeni model lansmanı gerçekleştirdik, 2015 Autoshow’da 2 Dünya, 62 Türkiye prömiyeriyle 600,000 ziyaretçi ağırladık, bir önceki yıla göre hatırı sayılır bir artışla satış gerçekleştirdik. 2016, tahminlerimize göre kolay bir yıl olmayacak ama göstergeler ışığında ekonomimizin büyümeye devam edeceğine inanıyorum. 2015 yılında otomobil ve hafif ticari araç pazarı, bir önceki yıla göre yüzde 26,1 büyüyerek 968 bin 17 adetlik bir sonuçla tamamlandı. Bunun 242 bin 421 adedini (%34,42’lik büyümeyle) hafif ticari araç, 725 bin 596 adedini ise (%23,54’lük büyümeyle) otomobil satışları oluşturuyor. Otomobil ve hafif ticari araç pazarının toplamına baktığımızda 1 milyona çok yaklaştığımızı görüyorsunuz. Bu sonuca, henüz resmi olmamakla birlikte yaklaşık 40 bin adetlik ağır vasıta satışını da eklediğimizde toplam otomotiv pazarının nihayet 1 milyon çıtasını aşarak, yaklaşık 1 milyon 8 bin adet civarında gerçekleştiğini görüyoruz. Her vesileyle söylediğimiz gibi aslında ülkemiz otomotiv sektörünün potansiyeli bunun daha da üzerinde, umarım ki sektörümüzü hep birlikte daha da ileriye götüreceğiz.“

19 dalda ayrı rekabet

“Satış” ve “İletişim” kategorilerinde toplam 19 dalda ödül verildi.

Satış Ödülleri, ODD veri tabanındaki yıllık satış sonuçlarına göre belirlenirken; İletişim Ödülleri kategorisinde halka açık kategorilerde adaylar, “Yılın TV Uygulaması”, “Yılın Gazete Uygulaması”, “Yılın Radyo Uygulaması”, “Yılın Dergi Uygulaması”, “Yılın Dijital ve Sosyal Medya Uygulaması”, “Yılın Outdoor Uygulaması” ve “Yılın Fuar Standı Uygulaması” www.oddgladyator.com sitesi üzerinden verilen yaklaşık 65 bin oy ile ilk 5’e indirildi.

Halk oylaması ile ilk beşe kalan projeler ve halk oylamasına açık olmayan “Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi”, “Yılın PR/Etkinlik Uygulaması” ve “Yılın Entegre İletişim Kampanyası” kategorilerinde yer alan tüm aday çalışmalar saygın jüri üyeleri tarafından değerlendirilerek, gecede canlı oylandı. Bu ödüllerin yanı sıra gecede “Jüri Özel Ödülü” de sahibini buldu.

“Satış Ödülleri kategorisinde ise; “En Hızlı Büyüyen Hafif Ticari Araç Markası”, “En Hızlı Büyüyen Otomobil Markası”, “En Çok Satılan Hafif Ticari Araç Modeli”, “En Çok Satılan Otomobil Modeli”, “En Çok Satılan Hafif Ticari Araç Markası”, “En Çok Satılan Otomobil Markası” ve “En Çok Satılan Marka (Otomobil+Hafif Ticari Araç)” kategorilerindeki birinciler, ODD veri tabanına işlenen yıllık satış adetlerine göre belirlendi.

Otomotiv basını ‘Yılın Basın Lansmanı’ ödülünü belirledi

“Yılın Basın Lansmanı” ödülünü yine otomotiv basınının değerli temsilcileri belirledi. Basın Mensupları, 2015 Yılı içerisinde Yılın Basın Lansmanı ödülünü almayı hak ettiğini düşündüğü marka/modelleri sistem üzerinden aday gösterdi. En çok oy alan aday, gecede ödülünü almaya hak kazandı.

Gecede tüm kategorilerde ödül alan firmalar, ödüllere paralel olarak hazırlanan ve ODD tarafından onaylanan logoların bir yıllık kullanım hakkına sahip oldu.

Pazar sonuçları da gecede açıklandı

Otomotiv sektörünün yakından takip ettiği ve heyecanla beklediği 2015 pazar rakamları da aynı gecede açıklandı. Buna göre 2015 yılında otomobil ve hafif ticari araç pazarı, bir önceki yıla göre %26,1 oranında büyüyerek 968 bin 17 adetlik bir sonuçla tamamlandı. Bunun 242 bin 421 adedini (%34,42’lik büyümeyle) hafif ticari araç, 725 bin 596 adedini ise (%23,54’lük büyümeyle) otomobil satışları oluşturdu. Bu sonuca, henüz resmi olmamakla birlikte yaklaşık 40 bin adetlik ağır vasıta satışı da eklendiğinde toplam otomotiv pazarı yaklaşık 1 milyon 8 bin adet civarında gerçekleşmiş oldu.

Nedir? ve Trafik Hikayeleri videoları davetlileri neşelendirdi

Mizah yüklü doğaçlama videolarıyla sosyal medyada dikkat çeken Nedir? ekibinin katkıları ile törene özel kısa videolar hazırlandı. Nedir? ekibinin hazırladığı otomotiv sektörü ve gece hakkında ilginç noktalara değinen kısa filmler; “Gladyatör Nedir?”, “İletişim Nedir?” ve “Distribütör Nedir?” geceye damgasını vurdu. Gecenin sunucularından Anıl İlter’in katkılarıyla hazırlanan eğlenceli “Trafik Hikayeleri” videoları da izleyicilerin beğenisini topladı.

Otomotiv sektörünün yoldaşları geceye destek verdi

Otomotiv sektörü ile birlikte yürüyen firmalar, ‘ODD Satış & İletişim Ödülleri, 2015 Gladyatörleri’ gecesinde de sektörü yalnız bırakmayarak geceye destek verdi. Gecenin ana sponsoru Bridgestone olurken; gecenin diğer sponsorları Castrol, BP, Vodafone, Koçfinans, BASF, AVIS, TEB, Gefco ve Aksigorta oldu.

İletişim sektörünün deneyimli isimleri değerlendirdi

Gladyatör Ödülleri’nin altıncı yılında Türkiye Halkla İlişkiler Derneği Geçmiş Dönem Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Fügen Toksü başkanlığındaki iletişim ve pazarlama alanında uzman akademisyenlerden oluşan tecrübeli jürimizin profesyonel değerlendirmesiyle gerçekleştirildi.

Ödül Alan Gladyatörler:

SATIŞ ÖDÜLLERİ

En Hızlı Büyüyen Hafif Ticari Araç Markası: KIA

En Çok Satılan Hafif Ticari Araç Modeli: Ford Tourneo Courier

En Çok Satılan Hafif Ticari Araç Markası: Ford

En Hızlı Büyüyen Otomobil Markası: Infiniti

En Çok Satılan Otomobil Modeli: Fiat Linea

En Çok Satılan Otomobil Markası: Volkswagen

En Çok Satılan Otomobil ve Hafif Ticari Araç Markası: Volkswagen


İLETİŞİM ÖDÜLLERİ

Yılın Televizyon Uygulaması: Ford “Türkiye’nin Ford’u”

Yılın Gazete Uygulaması: Renault Clio “İlişki Durumu Aşk”

Yılın Radyo Uygulaması: Mercedes-Benz “AMG GT”

Yılın Dergi Uygulaması: Volkswagen “VW Golf 41 Yıllık Macerası”

Yılın PR/Etkinlik Uygulaması: Toyota “Hybrid Lezzetler”

Yılın Dijital ve Sosyal Medya Uygulaması: Volkswagen “Autoshow Canlı Yayın ve Sosyal Medya Entegrasyonu”

Yılın Outdoor Uygulaması: Jeep “Jeep Renegade’in Ayak İzleri”

Yılın Fuar Standı Uygulaması: BMW

Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi: Toyota “Korna Çalma Huzurumu Çalma”

Yılın Entegre İletişim Kampanyası: Mercedes-Benz “Yeni Vito Tourer”

Yılın Basın Lansmanı: Peugeot 308 Lansmanı

Yılın Jüri Özel Ödülü: Fiat Egea Lansmanı