Alfa Romeo’nun SUV modelinin gelişi zaten önceden belliydi demek çok doğru bir söylem olmaz, zira İtalyan üreticinin Kamal SUV konseptini tanıtmasının üzerinden yaklaşık 13 yıl geçti. Artık bekleyiş sona erdi ve FCA'nın sahibi olduğu marka Los Angeles Otomobil Fuarı'nda Stelvio'nun örtülerini kaldırdı. Hatta, karşımıza çıkan versiyon yelpazenin en üstünde yer alan Quadrifoglio seçeneği.

Stelvio'nun dış tasarımı iki kelime ile anlatılabilir: Giulia SUV. Gerçekten de araçlar tasarım anlamında birbirine çok benziyor ancak bu durum crossover'ın heyecan verici olmasının önüne geçmiyor. İç mekan genel manada Giulia'dan taşınmış ve Quadrifoglio paketinde vücudu saran koltuklar, kırmızı dikişler, karbon fiber döşemeler ve motorunda Ferrari kökleri taşıyan bir SUV'den bekleyeceğiniz diğer spor dokunuşlar göze çarpıyor. 

Stelvio'nun kalbinde Giulia QV'de görülen, 510 HP güce ve 600 Nm torka sahip, çift turbolu, 2.9 litrelik V6 motor görev alıyor. Üretilen güç ve tork değerleri 8 ileri otomatik şanzıman vasıtasıyla dört tekerleğe birden aktarılıyor. Ayrıca araçta daha spor süspansiyon ayarları, daha güçlü frenler, daha büyük jantlar ve tork yönlendirme özelliğine sahip arka diferansiyel bulunuyor.

Opsiyon listesine baktığımızda kullanıcılara Brembo marka karbon-seramik frenler, karbon fiber Recaro yarış koltukları ve 14 hoparlörden oluşan, 900 watt'lık Harman/Kardon ses sistemi sunuluyor.

Performansa baktığımızda, Giulia'nın durur hâlden 100 km/s hıza ulaşmasının 3.8 saniye sürdüğünü hatırlatarak Stelvio'nun ağırlığı dolayısıyla bu konuda sedan kardeşine göre 0.1 saniye yavaş kaldığını görüyoruz. Ayrıca Giulia'da 307 km/s olan maksimum hız, SUV versiyonunda 285 km/s.

Stelvio sadece ateşli Quadrifoglio versiyonundan ibaret değil. Giriş modeli ve Ti versiyonları da turbo beslemeli, 2.0 litrelik motorları sayesinde oldukça ilginç. 280 HP güç ve 415 Nm tork üretebilen ünite İtalyan kasının 231 km/s'lik maksimum hıza ulaşmasını sağlıyor. Seçtiğiniz donanım paketi ne olursa olsun, her modelde Alfa Romeo'nun Q4 isimli dört tekerlekten çekiş sistemi standart olarak geliyor. 

Giriş modelinde bile 18 inçlik jantlara sahip olan modelin Ti versiyonuna geçmek isteyenler 19 inçlik jantların yanında gerçek ahşap döşeme, 8.8 inçlik dokunmatik bilgi eğlence sistemi ekranı (baz modelde bu ünite 6.5 inç boyutunda) ve detayları daha sonra verilecek Lusso ve Sport paketleri arasından seçim yapma şansına sahip oluyor.