Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu'dan 9 aylık değerlendirme: Eylül ayı sonu itibariyle Tofaş olarak hem üretim hem ihracatta birinci sıraya yerleştik. Fiat Egea Projesi ile birlikte çok ciddi bir üretim ve ihracat atağına geçtik. Geçtiğimiz sene üretimde 3’üncü, ihracatta 4’üncü sırada olan şirketimiz bu yıl hem üretim hem de ihracatta liderliğe ulaştı. Türkiye’deki toplam üretime bakacak olursak 2015-2016 yıllarını kıyaslayadığımızda Tofaş’ın üretiminde %34’lük bir artış söz konusu. Türkiye otomotiv sanayinin genelinde ise –traktör üretimi hariç- % 6’lık bir artış var. Bu anlamda Tofaş, hem üretim hem ihracatta tüm sektörü ileri taşımaktadır diyebiliriz. Bu da bizim için çok değerli bir durum. Şuan günde 1500 adet araç üretiyoruz. Burada bir diğer hedefimiz de ayda 40 bin araç üretebilmektir. Buna da çok yaklaştık. Şu an Türkiye’de otomotiv alanında en hızlı üretim yapan fabrikayız; 48 saniyede bir araç üretir duruma ulaştık. İhracat açısından baktığımızda ise Türkiye otomotiv sanayi geçen yıla oranla %12.7 oranında büyürken, Tofaş’ın aynı dönemde ihracatı ise %54.5 oranında arttı.

Fabrika’da kapasite arttırımı...

Tofaş olarak, fabrikamızda 2. gövde hattımızı kurma kararı aldık. Bu şekilde biz Fiat Egea Ailesi’nin toplam yıllık üretim kapasitesini 250 bin adete çıkaracağız. Bu rakam mevcut haliyle yıllık 190 bin adettir. Bu konuda 50 milyon Euro’luk bir yatırım yapacağız. Şu an gelen talebi karşılayamadığımızdan bu yatırımı 2017’nin ilk çeyreğine yetiştirmek istiyoruz.

Tofaş olarak fabrikamızın üretim kapasitesi 400 bin adettir. Fabrikamızın toplam yıllık kapasitesini de 400 bin adetten 450 bin adete çıkarmayı başaracağız. Bu yatırımı da 2017’nin lik çeyreğinde devreye almış olacağız. İkinci gövde hattımız devreye almamızla birlikte önümüzdeki yıl yaklaşık 500 kişilik ilave istihdamımız da olacak. Bu yıl Mart ayında 3. vardiyaya geçtiğimizde 2 bin 500 yeni istihdam yaratmıştık. Şu an toplam çalışan sayımız 10 bin kişinin üzerinde. Bu başarılı ekibe 500 kişinin daha ekleneceğini mutlulukla söyleyebilirim.

ÖTV hakkında…

Gündemde olan ÖTV değişikliği, Türkiye otomotiv sanayii açısından önemli bir konu. Vergi uygulamaları, ihtiyaçlara göre değişiklik gösterebilir. Bizim için önemli olan sadece Tofaş’ın değil Türkiye otomotiv sanayinin rekabetçiliğini sürdürülebilmesidir. Sanayici bir şirketin CEO’su olarak söylemeliyim ki, biz ve tüm Türk Otomotiv sanayii taşın altına ciddi biçimde elini koymuş durumdadır. Yatırım rakamlarını az önce de söyledim. Otomotiv sektörü ihracatın lokomotifi, otomotiv ve yan sanayici ihracatımız hem lider hem de sürekli bir artış trendi yakalamış durumda. Yapılacak yeni düzenlemede Otomotiv sanayimizin rekabetçiliğine bir zarar gelmemesi, gerek otomobilde gerekse hafif ticari araçlarda olumsuz etki olmaması bizim için önemli. Türkiye’deki araç üretim projelerinin her zaman bir Türkiye bacağı olması gerekir. Yeni yatırım karar süreçlerinde iç pazarın büyüklüğü her zaman önemli bir kriter olmuştur. Bu açıdan sanayimizin ürünlerinde rekabet kaybına yol açacak uygulamaların olası etkileri iyi değerlendirilmelidir. Biz Tofaş olarak ülkemize yatırım yapmaya devam ediyoruz. Ülkemizin içinden geçtiği zorlu dönemde en kritik husus, üretimin ve ihracatın artması, yeni istihdam yaratılmasıdır. Diğer taraftan piyasalarda belirsizliğin oluşmaması açısından uygulamaların hızla netleştirilmesi en doğrusu olacaktır.

Fiat İş Birimi Direktörü Altan Aytaç:

Fiat Egea, eylül ayından sonra ekim ayı sonu itibariyle de Türkiye’de yine en çok tercih edilen model olmayı başardı.

Fiat Egea’nın dizel otomatik ailesinin devreye girmesiyle daha da fazla talep almayı başladık. Ekim sonu itibarıyla 76 bin adetlik satışa ulaştık. Bu toplam satışta binek ve ticari araç oranımız yarı yarıya seyrediyor. Normal şartlar altında geçen senenin bir miktar üzerinde bir pazar çıkmasını bekliyoruz.

Toplam kompakt SW pazarı yıllık 1500 adet civarında büyüklüğe sahiptir, biz de bu pazarı Fiat Egea SW ile ikiye katlamayı hedefliyoruz.

Yeni Birlik Gazetesi’nden alınmıştır